Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Ett stramt och nyanserat rött vin gjort på 100 procent nebbiolo.

Druvorna skördades i oktober 2018. Efter vinifieringen har vinet lagrats först fyra månader på gamla ekfat och sedan två månader i nya. Kryddig nyanserad doft och smak med inslag av fat, körsbär, rosor och jordgubbar. I smaken går det även att skönja nypon och svart te.

Att utmana och utveckla ligger i den italienska vinmakaren Davide Rossos dna. Samtidigt håller han hårt i sin grundfilosofi att ett vin ska vara den perfekta kopian av sin plats. Vinhuset Giovanni Rosso med Davide i spetsen lanserade i höstas sin första bag-in-box – en Langhe Rosso på 100 procent nebbiolo.

Giovanni Rosso är en italiensk doldis som nu tar plats på den svenska marknaden. Tidigare i år lanserades två cru-viner varav den ena från husets absoluta toppsegment, vingården räknas till ett av Piemontes topplägen. Att man nu lanserar en box kanske känns otippat men lanseringen sker helt utan att tappa det kvalitetstänk som genomsyrar Giovanni Rosso. Vinhuset har ett stort fokus på att varje vin ska vara en spegling av sin terroir, en filosofi som gör att arbetet i vineriet inte skiljer sig särskilt mellan de olika vinerna. Istället får ett lågt skördeuttag, jordmån, altitud och solexponering ta plats. Detta gäller även för Giovanni Rosso Langhe Rosso, som är resultatet av ett hårt och kvalitetsmedvetet arbete. Lanseringen är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.

Davide Rosso tog över familjens vinhus 2001 och har fortsatt att vidareutveckla både vingårdar och vinmakning mot ett mer ekologiskt och hållbart tänk. Sedan dess har Davides filosofi om att vinet måste vara en perfekt spegling av sin terroir införlivats i arbetet. Men visionen om att göra något nytt började tidigare än så. Under 80- och 90-talet var Davide en av de profilerna i Barolo Boys, på jakt efter en ny stil på viner än det som producerades då. Det experimenterande som pågick då är inte de viner som syns på marknaden idag men det resulterade i ett mer modernt synsätt på vinmakningen. För Giovanni Rosso, med Davide i spetsen, verkar man ha hittat hem i stil och vinproduktion och kanske finns det ingen bättre bekräftelse på just det än att få 100 poäng för ett av sina viner i Wine Enthusiast.

Fakta om vinet

Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Artikelnummer: 2431

Volym: 2000 ml

Pris: 249 kr

Bli medlem nu!

Nästa steg >>
Ta del av erbjudandet

Inte medlem än? Bli det idag!

Som medlem i Smart Senior får du tillgång till över 400 seniorrabatter och pensionärsrabatter för 55plus, seniorer och pensionärer. Exempel på rabatter du får tillgång som medlem i Smart Senior:

  • 25% rabatt vid köp av kompletta par glasögon hos Synoptik
  • Medlemsförsäkringar från If
  • Rabatt hos Bilprovningen
  • Unika medlemsresor
  • Mängder av rabatter hos olika reseföretag

Bli medlem idag >>

 

Andra populära erbjudanden

Förmånspartners - unika Smart Seniorrabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >