Langhe Rosso - Giovanni Rosso | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | veckans vintips!
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 24 FEBRUARI 2024
Dagens namn: Mattias, Mats
Grattis alla 1174 medlemmar
som heter Mattias, Mats
Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Spara i dina favoriter

Ett stramt och nyanserat rött vin gjort på 100 procent nebbiolo.

Druvorna skördades i oktober 2018. Efter vinifieringen har vinet lagrats först fyra månader på gamla ekfat och sedan två månader i nya. Kryddig nyanserad doft och smak med inslag av fat, körsbär, rosor och jordgubbar. I smaken går det även att skönja nypon och svart te.

Att utmana och utveckla ligger i den italienska vinmakaren Davide Rossos dna. Samtidigt håller han hårt i sin grundfilosofi att ett vin ska vara den perfekta kopian av sin plats. Vinhuset Giovanni Rosso med Davide i spetsen lanserade i höstas sin första bag-in-box – en Langhe Rosso på 100 procent nebbiolo.

Giovanni Rosso är en italiensk doldis som nu tar plats på den svenska marknaden. Tidigare i år lanserades två cru-viner varav den ena från husets absoluta toppsegment, vingården räknas till ett av Piemontes topplägen. Att man nu lanserar en box kanske känns otippat men lanseringen sker helt utan att tappa det kvalitetstänk som genomsyrar Giovanni Rosso. Vinhuset har ett stort fokus på att varje vin ska vara en spegling av sin terroir, en filosofi som gör att arbetet i vineriet inte skiljer sig särskilt mellan de olika vinerna. Istället får ett lågt skördeuttag, jordmån, altitud och solexponering ta plats. Detta gäller även för Giovanni Rosso Langhe Rosso, som är resultatet av ett hårt och kvalitetsmedvetet arbete. Lanseringen är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.

Davide Rosso tog över familjens vinhus 2001 och har fortsatt att vidareutveckla både vingårdar och vinmakning mot ett mer ekologiskt och hållbart tänk. Sedan dess har Davides filosofi om att vinet måste vara en perfekt spegling av sin terroir införlivats i arbetet. Men visionen om att göra något nytt började tidigare än så. Under 80- och 90-talet var Davide en av de profilerna i Barolo Boys, på jakt efter en ny stil på viner än det som producerades då. Det experimenterande som pågick då är inte de viner som syns på marknaden idag men det resulterade i ett mer modernt synsätt på vinmakningen. För Giovanni Rosso, med Davide i spetsen, verkar man ha hittat hem i stil och vinproduktion och kanske finns det ingen bättre bekräftelse på just det än att få 100 poäng för ett av sina viner i Wine Enthusiast.

Fakta om vinet

Langhe Rosso - Giovanni Rosso

Artikelnummer: 2431

Volym: 2000 ml

Pris: 249 kr

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.