Friterad råraka med havskräfta och brynt smörsmetana | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 27 APRIL 2024
Dagens namn: Engelbrekt
Grattis alla 4 medlemmar
som heter Engelbrekt
Friterad råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Friterad råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Spara i dina favoriter

En friterad råraka av tunt riven potatis. I krispet göms en generös klick med brynt smörsmetana, syrad schalottenlök och söt havskräfta.

Så här gör du:

  1. Blanda ättika, socker och vatten och rör till sockret löst sig. Lägg i hackad schalottenlök och låt ligga minst 30 min gärna längre.
  2. Riv potatisen på fina sidan på rivjärnet. Lägg i finmaskig sil och skölj under kallt vatten tills vattnet som rinner igenom är helt klart. Krama ur så mycket vätska du kan och lägg på en kökshandduk. Låt torka helt, gärna 1h eller längre.
  3. Bryn smöret i en panna tills det blir gyllene och lite nötigt i doften. Dra åt sidan och låt svalna till rumstemperatur. Häll bort merparten av smöret och skrapa ner allt det brynta i botten av pannan ner i en skål. Tillsätt smetana och blanda runt. Smaka av med salt.
  4. Plocka allt kött från kräftorna.
  5. Värm oljan i en kastrull (gärna med höga kanter så det inte kokar över) till ca 160C. Lägg i lite potatis i taget och fritera tills det slutat bubbla eller tills potatisen blir lätt gyllene. Lägg på hushållspapper och salta lätt när du friterat klart.
  6. Lägg potatisen på tallriken. Toppa med smetana, schalottenlöken, havskräfta och dill.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Ingredienser

Vintips till detta recept: Blue Eye Chardonnay >>

Receptet är för två personer.

  • 3-4 st potatis av fast sort
  • 2-3 havskräftor
  • 3 msk smetana
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 kruka dill
  • Neutral olja till fritering

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.