Carbonara - på italienarnas vis | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
FREDAG 26 APRIL 2024
Dagens namn: Teresia, Terese
Grattis alla 91 medlemmar
som heter Teresia, Terese
Carbonara - på italienarnas vis

Carbonara - på italienarnas vis

Spara i dina favoriter

Som ni kanske förstått vid det här laget så älskar jag Italien. Råvarorna, vinerna och enkelheten i matlagningen. Italienarna vet verkligen hur man tar vara på bra råvaror. Förutom att lära dig hur man gör en äkta carbonara vill jag denna fredag tipsa om hur man enklast och smidigast får tag i de bästa råvarorna från Italien – i Sverige.

Vad är då en Carbonara på Italienskt vis? Jo, orginalreceptet innehåller egentligen bara 6 enkla ingredienser. Pasta, ägg, parmesan, guanciale, pastavatten och svartpeppar. Lök förekommer också i många recept och eftersom jag älskar lök så kör vi med det också. Guanciale är lufttorkad griskkind som påminner om Pancetta som gemene man använder, men med mycket mer smak. 

Så här gör du:

  1. Sätt på pastavatten med rikligt med salt. Koka pastan enligt anvisningarna. (Spara pastavattnet när det kokat klart)
  2. Knäck äggen i en skål och tillsätt riven parmesan samt några varv med svartpepparkvarnen. Vispa så det blandar sig.
  3. Tärna ner guanchale i små tärningar och lägg i kall panna. Sätt på värmen och stek fläsket gyllene. När det är klart sänker du värmen och tillsätter du fint hackad lök och låter det svetta någon minut.
  4. Lägg i pastan i stekpannan tillsammans med fläsket och löken, rör så allt blandas. Låt plattan vara på lägsta värme hela tiden. Tillsätt äggblandningen och späd med pastavatten, lite i taget medan du rör. Späd med mer pastavatten så att du får en krämig konsistens.

Lägg upp på tallrik, dra några varv med pepparkvarnen och toppa med lite extra parmesan och lite hackad persilja om du har hemma (inget krav).


Dryckestips!

Till denna rätt dricker jag gärna ett gott glas rött från Piemonte-regionen. En Borgogno Barolo eller Barbaresco till exempel som är mycket prisvärda viner. Som alkoholfritt alternativ skulle jag faktiskt köra på ett vitt vin eftersom jag inte tycker de röda alkoholfria vinerna riktigt håller måttet till denna rätt. Testa dig fram och se vad du gillar.

 

Ingredienser

Receptet är för två personer

200 gr spagetti
200 gr guanciale (eller pancetta om du skulle ha det hemma)
2 st ägg
2 dl parmesanost
½ gul lök eller en schalottenlök 

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!

Jag har, tillsammans med Johan och Fabio, komponerat ihop ett carbonarapaket som du som Smart Senior får 20% rabatt på och du betalar då endast 250 kr (ord.pris 313 kr). Ingredienserna i paket räcker till 4-6 personer.

Du får dessutom 10% rabatt på övrigt sortiment på mercatino.se - ange rabattkoden SMARTSENIOR i kassan. Passa på att köpa hem riktigt fina råvaror (när du kommer över 400 kr slipper du fraktkostnaden!).

Klicka här för att lägga din beställning >>


Markus favoriter på Mercatino.se:

  • Guanciale
  • Pancetta
  • Parmigiano-Reggiano (12, 24, 30 och 36 mån)
  • Burratina från Apulien
  • San Marzano tomater på burk
  • Balsamvinäger
  • Borgo del Balsamico Red label
  • Ekologisk olivolja från Sicilien
  • Färsk tryffel från Marche/Umbria
  • Tryffelhonung
  • Tryffelsmör
  • Granias Pastasortiment
  • Mjöl (00, 0 och semolina)

Klicka här för att skriva ut receptet >>

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.