Brand Image

Nattjäst pizza med ost, kapris och basilika

Pizza! Denna fantastiska italienska skapelse som det inte går annat än att älska. Det finns några knep som jag kommer dela med mig av som verkligen gör skillnad. Det ena knepet är såklart degen. Nattjäst deg kanske låter svårt men är i själva verket busenkelt.

Genom att jäsa längre får man mer smak eftersom fermenteringen gör att degen smakar mer. Äkta napolitanska pizzadegar jäser egentligen i 3 dygn, men denna gång gör vi det lite enklare och håller oss till ca 24-36 timmar.

Det andra knepet är hur man tillagar pizzan. Ugnen skall stå på det varmaste som går och pizzan ska läggas på en skållhet plåt, eller helst ett bakstål. Jag använder Gourmet Stål som är helt fantastiskt. Har du inget hemma tycker jag du ska investera i ett. Detta göra hela skillnaden vare sig du bakar bröd, bullar eller pizza. 

Toppingen på pizzan gör du som du vill. Min favorit är utan tvekan denna med en god tomatsås, riven mozzarella, raclette ost, färsk buffelmozzarella, kapris och basilika. Ja, det är mycket ost… och det är precis så det ska vara.


Så här gör du:

  1. Dag 1 kväll: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och olivolja och rör runt lite. Tillsätt mjölet och knåda degen 10 min i maskin eller 15 min för hand. Degen skall vara mjuk men inte kladdig. Häll lite olivolja i en bunke och lägg i degen, drizzla lite olivolja ovanpå degen också så den inte fastnar i jästningen. Plasta bunken och låt jäsa i rumstemp över natten.
  2. Dag 2 morgon: Dela degen i fyra delar och knåda degen lite. Forma runda bullar av degen och lägg i en mindre plastlåda som rymmer alla fyra degarna, degarna ska ligga med lite mellanrum men kommer troligtvis jäsa ihop sedan men det gör inget. Drizzla på lite olivolja över degarna, sätt på locket eller plasta lådan och ställ in i kyl. Låt stå i kyl hela dagen tills det är dags att baka ut dem på kvällen.
  3. Ta ut degen 30 min innan du ska baka ut den. Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och gör dina pizzor. Grädda på maxvärme på din ugn tills de är gyllene och fått fin färg.

Lägg på dina favorittillbehör och servera pizzan rykande varm. Finns inte mycket som är godare än detta.

Ingredienser

Liknande rabatter