Brand Image

Mat i kristider

I en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi. När du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Exempel på energirika livsmedel är nötter, frön, mandel, torkad frukt, mörk choklad och energibars. Tänk på att du också kan berika dina maträtter med olja, mjölkpulver, pesto med mera.


Hur kan jag förbereda mig?
Passa på att handla lite extra av det du ändå brukar äta så har du ett lager hemma som inte blir för gammalt. Då löser du både vardag och kris om du saknar utrymme för särskild krislåda.

Välj matvaror som

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur


Exempel på det är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao.

Torrvaror och konserver håller länge – ibland upp till några år- men ta för vana att omsätta lagret, att använda och uppdatera varorna då och då. Använd gärna den årliga krisberedskapsveckan i maj för detta.

Och glöm inte - även om bäst före-datum har passerat så kan de vara tjänliga, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka som med all övrig mat.

Källa: Livsmedelsverket 

Fler tips

Liknande rabatter