Lyxig kanapé med kungskrabba
Vem älskar inte små tilltugg innan middagen? När jag har middagsbjudning gör jag alltid små delikatesser som serveras när gästerna kommer. Dessa små rackare är verkligen to die for!
Kungskrabba kanske inte så många känner till men finns i de flesta fiskdiskar och är en fantastisk råvara. En härlig krabbsmak och mycket kött gömmer sig i kungskrabbans långa ben.
Till denna rätt gör vi en brynt smörkräm smaksatt med citron som är helt gudomlig. Den påminner om en vanlig majonnäs men är byggd på grädde vilket gör den silkeslen och superkrämig. Nu smakar vi upp med brynt smör men du kan likagärna tillsätta Gruyère eller liknande till grädden och få en Gruyèrekräm. Testa dig fram och se vad du gillar bäst och vad du mer kan använda den till.
Så här gör du:
- Klipp upp benet och plocka ut krabbköttet. Se till att få bort alla hårda delar som går igenom köttet. Lägg i skål och spara till servering
- Blanda ättika, socker och vatten och rör till sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt dra minst 30 min.
- Bryn smöret i en kastrull så det blir nötigt och gyllenbrunt. Häll bort själva smöret men spara det brända i botten samt lite smör. Tillsätt grädde och låt det koka upp en gång. Dra av från platta och låt det svalna i 5 min. Knäck i ett helt ägg och mixa med stavmixer så det blandar sig. Tillsätt olja i en smal stråle medan du mixar tills du får en slät och silkeslen kräm. Blir den för lös tillsätter du mer olja tills den får rätt konsistens. Smaka upp med salt samt pressad citronjuice och citronskal. Förvara i rumstemp till servering.
- Stansa små toast från rostbrödet. Jag använder ett snapsglas som har en bra dimension. Stek i smör på båda sidor tills gyllene.
Lägg en klick med brynt smörkräm i botten, toppa med picklad lök, krabba och toppa med forellrom och dill.

Ingredienser
