Grillad entrecote med rödvinskaramelliserad lök och potatisgratäng | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 27 APRIL 2024
Dagens namn: Engelbrekt
Grattis alla 4 medlemmar
som heter Engelbrekt
Grillad entrecote med rödvinskaramelliserad lök och potatisgratäng

Grillad entrecote med rödvinskaramelliserad lök och potatisgratäng

Spara i dina favoriter

När våren nu äntligen är i annalkande sätter vi på grillen och kör en fin tjock skiva entrecote med härliga tillbehör. Löken är en riktig vinnare som är busenkel att göra och som lyfter fram köttets grillsmak på ett bra sätt.

Så här gör du:

  1. Dela tomaterna på mitten och lägg på en plåt. Baka i ugnen i 2-3h på 100C. Spara till servering.
  2. Skiva potatisen tunt och lägg i en kastrull tillsammans med riven vitlök, grädde och mjölk. Fyll på med vätska (50/50 grädde och mjölk) tills det täcker potatisen och löken. Salta och smaka av vätskan så att den får en god sälta. Koka på låg värme tills potatisen är mjuk. Sleva upp potatisen och löken i en form och fyll på med gräddmjölken så att det täcker upp till strax under potatiskanten. Toppa med ost och gratinera på 200C 20-30 minuter eller tills den får fin färg.
  3. Skala och skär löken i klyftor. Lägg i en kastrull med en klick smör. Stek löken några minuter och rör då och då. Häll på socker och låt löken få lite färg under omrörning. Tillsätt vinet och koka ner tills nästan inget återstår. Smaka av med lite salt. Låt stå ljummet till servering.
  4. Torka köttet med hushållspapper. Salta och peppra köttet med salt och svartpeppar samt gnid in köttet med lite olja. Grilla på direkt värme tills köttet fått fin färg, ca 1-2 min. Vänd och grilla på andra sidan. Dra köttet sedan åt sidan och grilla på indirekt värme tills köttet når ca 55C innertemp.
  5. Blanda sallad och bakade tomater. Smaka upp salladen med lite balsamico, olivolja, salt och svartpeppar. Blanda runt.

Lägg upp allt på tallriken och hugg in.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren och Integritetspolicyn

    Ingredienser

    Vintips till detta recept: Roodeberg >>

    Receptet är för två personer.

    • Ca 400 g entrecote
    • 1 st stor rödlök
    • 1 msk smör
    • 1 msk socker
    • 1,5 dl rött vin
    • 15 körsbärstomater
    • Mix-salladBalsamicovinäger
    • Olivolja
    • 1 1/2 dl grädde
    • 1 1/2 dl  mjölk
    • 3/4 tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 1/2 kg fast potatis
    • 1 gula lökar
    • ½ riven vitlök
    • 1-2 dl riven lagrad ost

    Bli medlem gratis!

    Nästa steg >>

    Andra populära erbjudanden

    Smart Senior
    Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

    En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

    Smart Senior
    Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

    Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

    Smart Senior
    Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

    En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

    Smart Senior
    Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

    Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.