Bakad torsk med blomkål, bakad purjolök och sandefjordsås med gräslök & rom | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Bakad torsk med blomkål, bakad purjolök och sandefjordsås med gräslök & rom

Bakad torsk med blomkål, bakad purjolök och sandefjordsås med gräslök & rom

Spara i dina favoriter

En personlig favorit - torsk när den är som bäst!

Så här gör du:

  1. Häll vatten och salt i en bunke och vispa så saltet löst sig. Vattnet skall vara ungefär lika salt som havet. Skär torsken i portionsbitar och lägg i vattnet. Låt ligga ca 30 min. Ta upp och lägg. På papper för att torka. Spara till senare.
  2. Skiva ner löken och lägg i en kastrull med lite smör. Svetta några minuter. Dela blomkålen på hälften och ta bort blasten. Dela ner ena halvan i mindre buketter och lägg i en kastrull med lök. Slå på mjölk så det täcker och dra ner värmen till 6-7 av 10 ungefär. Sjud tills blomkålen är helt mjuk. Sila av blomkålen men spara vätskan. Lägg blomkålen i kastrullen med smöret och mixa till en puré. Smaka upp med salt och en skvätt vitvinsvinäger eller citronjuice.
  3. Skär av det gröna på purjolöken men behåll roten. Lägg på en plåt och baka i ugnen på 200c tills den blir mjuk ca 40 min. Ta ut och låt svalna. Skär bort yttersta lagren samt roten. Dela på mitten och spara till servering. Precis innan servering så värmer du på purjolöken i ugnen någon minut innan den läggs på tallriken.
  4. Dela ner den andra blomkålen i mindre buketter och lägg på en plåt. Lägg en liten klick smör på blomkålsbuketterna och rosta i ugnen på 200c tills de fått fin färg, ca 20-30 min.
  5. Blanda grädde och creme fraice i en kastrull och vispa så att det blandas. Ge det ett uppkok och sänk värmen till låg. Mixa i 75gr smör med en stavmixer. Smaka upp med citronzest, lite citronjuice och salt. Precis innan servering tillsätter du fint hackad gräslök och forellrom. • Rosta hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Spara till senare.
  6. Lägg torsken på en plåt och lägg en smörkliick på varje bit. Baka i ugnen på 200C ca 10-15 min beroende på tjocklek, eller till ca 50C innertemp.

Lägg lite puré i botten följt av torsken, rostad blomkål, rostade hasselnötter, purjolöken och såsen. Toppa med lite dill.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren och Integritetspolicyn

    Ingredienser

    Vintips till detta recept: KWV Chardonnay >>

    Receptet är för två personer.

    • 2 portionsbitar torskrygg (600-750gr)
    • 1/2 blomkålshuvud
    • 1/2 gul lök
    • Ca 3,5 dl mjölk
    • Ca 250 gr smör (ca 75 gr till sås och ca 100 gr till puré och lite till rostade blomkålen och torsken)
    • 1 st purjolök
    • 0,5 dl hasselnötter
    • 1 kruka gräslök
    • 1 liten burk forellrom
    • 1 kruka dill
    • 0,75 dl vispgrädde
    • 0,75 dl creme fraiche
    • 1 citron

    Bli medlem gratis!

    Nästa steg >>

    Andra populära erbjudanden

    Smart Senior
    Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

    En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

    Smart Senior
    Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

    Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

    Smart Senior
    Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

    En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

    Smart Senior
    Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

    Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.