SMART SENIOR Logga in
Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör

Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör

Spara i dina favoriter

Trött på grillning? Dags för lite klassisk husman - en Wallenbergare med klassiska tillbehör!

Så här gör du:

Wallenbergaren:

  1. Lägg lingonen i en skål och häll på sockret. Rör och låt stå i rumstemperatur några timma till sockret löst sig. Bäst är att göra detta dagen innan och förvara i kyl över natten.
  2. Blanda färs, salt och peppar. Tillsätt äggulor och grädde och blanda ihop. Rör tills det gått ihop, smeten ska vara lös. Forma till två Wallenbergare med blöta händer så smeten inte fastnar. Gör en biff i taget och vänd direkt i pankoströbröd. 
  3. Lägg biffarna på en skärbräda som du täckt i plastfolie eller ett fat. Ställ in biffarna i kylen undertiden du gör potatispurén. Stek biffarna i rikligt med smör tills de fått fin yta på båda sidor. Lägg i ugnsform och baka i ugnen på 180C tills innertemp på 72C.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen och vispa ihop med den varma gräddmjölken. Smaka av med muskot och salt.
  2. Lägg smöret i en kastrull och låt det det bli lätt gyllenbrunt. Innan servering lägger du i ärtorna så att de får bli varma i smöret.

Lägg allt på tallrik och toppa med lite persilja om du vill.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren

    Ingredienser

    Vintips till detta recept: Les Dauphins >>

    Receptet är för två personer.

    • 300 gram finmalen kalvfärs
    • 1/2 tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 1 1/2 äggulor
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl pankoströbröd
    • 25 g smör
    • 400 gram potatis
    • 1/2 dl vispgrädde
    • 1/4 dl mjölk (3%)
    • 25 gram smör
    • 1/2 krm riven muskot
    • ca 1/4 tsk salt
    • 2 dl gröna ärtor
    • 2 dl lingon
    • 1 dl socker
    • 25-50 gram smör
    • 1 kruka persilja

    Bli medlem gratis!

    Nästa steg >>

    Andra populära erbjudanden

    Smart Senior
    Recept
    Asian taco med grillad tonfisk, sesammajonnäs och picklad chili

    Asian taco är en underbar taco med hjärtsallad - basen fylld med härlig grillad tonfisk, picklad chili, grillad avokado och sesammajonnäs. Tonfisken marinerar jag dessutom i soja för att få in finns sälta och asiatiska smaker.

    Smart Senior
    Recept
    Grillad lammytterfilé med grillad lökrisotto

    Vad säg som en grillad lammytterfilé med en krämig risotto packad med grillad sommarlök/knipplök? Pricken över i är också några droppar lagrad crema di balsamico som ger en underbar smak till rätten.

    Smart Senior
    Recept
    Grillat flatbread med bakad tomat, lagrad balsamico, parmesan och ricotta

    Vad är då Flatbread? Ja, egentligen är det ett samlingsnamn på fenomenet att toppa ett bröd med olika saker. Alla kulturer har sin variant av flatbread pizza är en variant av det såklart också. I detta fallet köper jag en färdig botten från vanliga mataffären som heter Pinsamia. Den är avlång i formen och ger en härlig krispig botten. Grillar du så använd gärna ett bakstål så att den inte ligger direkt på flammorna.