Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 20 APRIL 2024
Dagens namn: Amalia, Amelie
Grattis alla 16 medlemmar
som heter Amalia, Amelie
Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör

Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör

Spara i dina favoriter

Trött på grillning? Dags för lite klassisk husman - en Wallenbergare med klassiska tillbehör!

Så här gör du:

Wallenbergaren:

  1. Lägg lingonen i en skål och häll på sockret. Rör och låt stå i rumstemperatur några timma till sockret löst sig. Bäst är att göra detta dagen innan och förvara i kyl över natten.
  2. Blanda färs, salt och peppar. Tillsätt äggulor och grädde och blanda ihop. Rör tills det gått ihop, smeten ska vara lös. Forma till två Wallenbergare med blöta händer så smeten inte fastnar. Gör en biff i taget och vänd direkt i pankoströbröd. 
  3. Lägg biffarna på en skärbräda som du täckt i plastfolie eller ett fat. Ställ in biffarna i kylen undertiden du gör potatispurén. Stek biffarna i rikligt med smör tills de fått fin yta på båda sidor. Lägg i ugnsform och baka i ugnen på 180C tills innertemp på 72C.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen och vispa ihop med den varma gräddmjölken. Smaka av med muskot och salt.
  2. Lägg smöret i en kastrull och låt det det bli lätt gyllenbrunt. Innan servering lägger du i ärtorna så att de får bli varma i smöret.

Lägg allt på tallrik och toppa med lite persilja om du vill.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren och Integritetspolicyn

    Ingredienser

    Vintips till detta recept: Les Dauphins >>

    Receptet är för två personer.

    • 300 gram finmalen kalvfärs
    • 1/2 tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 1 1/2 äggulor
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl pankoströbröd
    • 25 g smör
    • 400 gram potatis
    • 1/2 dl vispgrädde
    • 1/4 dl mjölk (3%)
    • 25 gram smör
    • 1/2 krm riven muskot
    • ca 1/4 tsk salt
    • 2 dl gröna ärtor
    • 2 dl lingon
    • 1 dl socker
    • 25-50 gram smör
    • 1 kruka persilja

    Bli medlem gratis!

    Nästa steg >>

    Andra populära erbjudanden

    Smart Senior
    Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

    En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

    Smart Senior
    Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

    Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

    Smart Senior
    Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

    En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

    Smart Senior
    Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

    Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.