Viltskavsgryta med potatispuré
En riktig favorit som jag alltid undrar varför jag inte gör oftare. Renskav finns i frysdisken hos nästan varenda matbutik och har du turen att ha din egen frys full med vilt är det bara att skava ner det som finns och sätta igång. I detta fall använder jag faktiskt dovhjort som jag fått av en vän som jagar men normalt kör jag ren. Gillar du inte viltkött kan du alltid köpa innanlår, rostbiff eller annan del från kossan och skära ner i tunna strimlor själv, blir supergott det också.
- Blanda lingonen med sockret och en skvätt vatten. Rör runt och låt stå minst 1 timma i rumstemperatur. Detta kan förberedas flera dagar i förväg om man vill och förvara i kyl.
- Skala och koka potatisen mjuk. När potatisen är klar häller du upp den i ett durkslag. I samma kastrull som potatisen kokade lägger du i mjölken och smöret och låter det bli varmt. Mosa potatisen genom silen och ner i smörmjölken. Rör runt tills det blir en pure. Smaka av med salt.
- Lägg en stor klick smör i en stekpanna och lägg i hackad hackan svamp. Stek tills svampen blivit gyllene. Addera köttet till pannan och stek tills det fått färg. Addera hackad gul lök och lite hackad timjan och stek vidare tills löken blivit lite mjuk men inte fått färg. Addera svampbuljongen och låt koka några minuter. Addera grädde och rör runt. Låt koka tills hälften av vätskan återstår eller tills såsen tjocknar och får en bra konsistens. Smaka av med salt och en skvätt av vätskan från lingonen.
Lägg upp på tallrik och njut. Detta är mat för själen och passar bäst efter en kall vinterdag när det är lite ruggigt ute.

Ingredienser
