Kalvköttbullar i tomatsås med parmesan och citron | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Kalvköttbullar i tomatsås med parmesan och citron

Kalvköttbullar i tomatsås med parmesan och citron

Spara i dina favoriter

Denna gång har jag valt att göra en av min frus favoriträtter. Klassiska kalvköttbullar i tomatsås. För att göra dem lite extra goda väver jag in både parmesan, citron och fänkålsfrö vilket ger ett grymt smarrigt resultat.

Så här gör du:

  1. Blanda färs, ägg + gula, senap, parmesan, mortlad fänkålsfrö och zest från citron i en bunke. Smaka av med salt. Forma relativt stora bollar av färsen (typ 60gr st) och stek i en kastrull med olivoljaså de får färg runt om. Ta upp bullarna och lägg på en tallrik för att avslutningsvis sjuda dem i såsen.
  2. I samma kastrull tillsätt grovt hackad lök, selleri, vitlök tillsammans med fänkålsfrö, oregano och rosmarin. Svetta någon minut. Tillsätt tomatpuré och svetta någon minut till. Tillsätt vitt vin och låt det puttra någon minut. Tillsätt tomaterna på burk, kalvfond och vatten och låt det sjuda under lock i ca 30-60 min på svag värme.
  3. Lägg i en klick smör i kastrullen och mixa såsen så slät du vill ha den. Smaka av med honung och salt.
  4. Tillsätt köttbullarna till såsen och låt dem sjuda med i såsen 5-10 min eller tills de blivit genomkokta. 
  5. Koka pasta i vatten med rikligt med salt enligt anvisningarna på paketet. 
  6. Blanda pastan med såsen och toppa med köttbullarna, lite nymalen svartpeppar om du har, hackad persilja och parmesan.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren och Integritetspolicyn

    Ingredienser

    Vintips till detta recept: Langhe Nebbiolo >>

    Receptet är för två personer.

    • 500 gr kalvfärs (eller blandfärs)
    • 1 ägg + 1 äggula
    • 1 dl fint riven parmesan
    • 1-2 msk dijonsenap
    • 1 msk fänlålsfrö
    • Zest från 1/2 citron
    • Ca 2 tsk salt (till köttbullarna) eller efter egen smak​
    • 1 burk hela tomater av bästa kvalitet
    • 1 stjälk stjälkselleri
    • 2 st schalottenlök
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 dl vitt vin
    • 1 msk kalvfond
    • 2 msk oregano
    • 1 msk torkad rosmarin
    • 1 dl vatten
    • 25 gr smör
    • Honung och salt för avsmakning
    • 1 kruka persilja​
    • Valfri pasta för 2 personer

    Bli medlem gratis!

    Nästa steg >>

    Andra populära erbjudanden

    Smart Senior
    Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

    En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

    Smart Senior
    Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

    Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

    Smart Senior
    Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

    En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

    Smart Senior
    Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

    Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.