Halvledarbristen bromsar bilindustrin | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Subaru
SMART SENIOR Logga in
MÅNDAG 04 DECEMBER 2023
Dagens namn: Barbara, Barbro
Grattis alla 1818 medlemmar
som heter Barbara, Barbro
Halvledarbristen bromsar bilindustrin

Halvledarbristen bromsar bilindustrin

Spara i dina favoriter

Under 2021 introducerades ett nytt begrepp i det Svenska språkbruket: halvledarbrist. All industri vars produkter innehåller elektronik är påverkade. I nyheterna förefaller biltillverkarna dock vara särskilt drabbade med rapporter från många håll att fabriker runt om i världen drar ner på sin produktionstakt eller inför tillfälliga stopp. Varför är det så?

Halvledare är ett material vars elektriska ledningsförmåga ligger mellan ledares och isolatorers och att dess strömförande egenskaper kan förändras genom yttre påverkan. Halvledande material är grundläggande i tillverkning av komponenter till elektronisk utrustning, som transistorer. Dessa utgör grunden i programmerbara “datachip”, eller integrerade kretsar. Det råder egentligen ingen brist på råmaterial. Det är istället en olycklig kombination av förändringar i efterfrågan, tillverkningskapacitet, modeller för lagerhållning och covid19-pandemin som har samverkat till att en brist på halvledarkomponenter har uppstått. 

Bristen är ett globalt problem och påverkar alla som är beroende av elektroniska komponenter i sin tillverkning. Just bilar innehåller enorma mängder elektronik och är extra känsliga för tillgång på elektroniska komponenter. Många biltillverkare har dragit ner på sin tillverkningstakt och infört tillfälliga produktionsstopp. Det på grund av de inte kan beställa och få komponenter som räcker för en produktion som möter efterfrågan på nya bilar. 

Så påverkas du som bilköpare... Läs hela artikeln hos Subaru >>

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren

  Du vet väl att...

  Som Smart Senior får du 5% rabatt när du köper ny Subaru. Läs mer >>​

  Bli medlem gratis!

  Nästa steg >>

  Andra populära erbjudanden

  Smart Senior
  Supergod iskaffe - så här gör du!

  Solen gassar. Svetten lackar. Vad passar inte bättre då än en riktigt kall och god iskaffe? Och dessutom superenkel att göra!

  Smart Senior
  Så här tar du sticklingar!

  Har du en favoritväxt som du vill dela med dig av? Kanske att ge bort som födelsedagspresent, "gå-bort-present" eller som julklapp? Då är sticklingar något för dig!

  Smart Senior
  Rengör fläkten utan kemikalier

  Köksfläkten kan vara en brandfara på grund av allt fett som samlas i dess filter. Rekommendationen är att rengöra fläkten en gång i månaden. Det går snabbt och smidigt med dessa steg - och med bikarbonat blir det dessutom miljövänligt!

  Skärgårdsstiftelsen
  Reportage - Lata och lugna dagar på Rånö!

  Solen står högt på himlen, semesterfirarna flockas och det är full fart i hela södra skärgården. Men lugnet är närmare än du tror.