Här lyxar vi till det med en av våra finaste råvaror - falukorv. Kan varmt rekommendera att testa denna rätt men känner du mer för ett långkok kan du ta exakt samma recept men byta korven mot högrev och låta den puttra långsamt i såsen någon timma. Fantastiskt gott!
Så här gör du:
- Skiva rödlöken tunt lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken 5 min tills den börjar få lite färg, tillsätt socker och stek löken så den blir karamelliserad och får fin färg. Tillsätt tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk timjan. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning). Låt reducera tills 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25 gram smör och smaka upp med salt. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
- Klyfta svampen och stek i smör tills den får lite fin färg. Lägg i såsen. I samma panna lägger du syltlöken och steker tills den får rejält med färg på hög värme. Pannan ska vara torr så att den blir lite bränd. Lägg i såsen och spara till servering.
- Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills mjuk, Häll potatisen i en sil och tillsätt smör och mjölk i kastrullen. När smöret och mjölken blivit varmt pressar du ner potatisen genom silen i kastrullen. Rör till en puré och smaka av med salt.
- Skär falukorven i ganska tjocka stubbar och grilla i grillpanna eller på grillen på båda sidor. Lägg ner i såsen och låt bli varm.
Lägg upp allt på tallrik och hugg in.
Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>