Falukorvtournedos med rödvinsås, svamp, och bränd syltlök | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter
SMART SENIOR Logga in
Falukorvtournedos med rödvinsås, svamp, och bränd syltlök

Falukorvtournedos med rödvinsås, svamp, och bränd syltlök

Spara i dina favoriter

Här lyxar vi till det med en av våra finaste råvaror - falukorv. Kan varmt rekommendera att testa denna rätt men känner du mer för ett långkok kan du ta exakt samma recept men byta korven mot högrev och låta den puttra långsamt i såsen någon timma. Fantastiskt gott!

Så här gör du:

  1. Skiva rödlöken tunt lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken 5 min tills den börjar få lite färg, tillsätt socker och stek löken så den blir karamelliserad och får fin färg. Tillsätt tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk timjan. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning). Låt reducera tills 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25 gram smör och smaka upp med salt. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
  2. Klyfta svampen och stek i smör tills den får lite fin färg. Lägg i såsen. I samma panna lägger du syltlöken och steker tills den får rejält med färg på hög värme. Pannan ska vara torr så att den blir lite bränd. Lägg i såsen och spara till servering.
  3. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills mjuk, Häll potatisen i en sil och tillsätt smör och mjölk i kastrullen. När smöret och mjölken blivit varmt pressar du ner potatisen genom silen i kastrullen. Rör till en puré och smaka av med salt.
  4. Skär falukorven i ganska tjocka stubbar och grilla i grillpanna eller på grillen på båda sidor. Lägg ner i såsen och låt bli varm.

Lägg upp allt på tallrik och hugg in.

Klicka här för att ladda ner receptet som pdf >>​

Ingredienser

Vintips till detta recept: Falu Rödvin >>

Receptet är för två personer.

  • 300 gr falukorv (eller annat valfritt kött)
  • 2 st rödlökar
  • 1 tsk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka timjan
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl kalvbuljong (på tärning)
  • 25 gr smör
  • Några svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • ca 12-15 st syltlökar
  • 3 st champinjoner
  • 8 st potatisar av mjölig sort
  • 100 gr smör
  • ca 1,5 dl mjölk (späd med mer om det blir för stabbigt)

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Andra populära erbjudanden

Vinoteket
Black Outlet - 41% permanent nedsatt pris på kvalitetsviner!

Vinoteket.com erbjuder hemleverans av expertutvalda viner med fokus på familjeägda och småskaliga producenter. Beställ leverans med fri frakt hela vägen hem till dörren på en tid som passar dig - inga fler långa köer och tunga kassar!

The Wine Company
Exklusiva viner med hemleverans - fri frakt!

Vinpaketet ”Premium röda” med 9 viner från hela världen levereras utan fraktkostnad ända fram till din dörr.

Smart Senior
Lammytterfilé med krämig risotto, rostad solrosfrö och bakad tomat

En krämig risotto och ett pepparstekt lamm. På toppen hittar du semitorkade tomater och rostade solrosfrön. Supergod kombination!