Det här gäller vid bråk med grannar | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Lexly
SMART SENIOR Logga in
MÅNDAG 04 DECEMBER 2023
Dagens namn: Barbara, Barbro
Grattis alla 1818 medlemmar
som heter Barbara, Barbro
Det här gäller vid bråk med grannar

Det här gäller vid bråk med grannar

Spara i dina favoriter

Bråk med grannen? Det här är dina rättigheter och skyldigheter. En god grannsämja gör livet lättare, vare sig man bor i hus eller lägenhet. Vad kan då störa den goda stämningen? Nedan får du några exempel på situationer som kan väcka irritation samt vilka skyldigheter och rättigheter du och dina grannar har.

Träd och buskar som skräpar ner och skuggar
I jordabalken (JB) finns bestämmelser som säger att grenar och kvistar som tränger in eller ramlar ner på en grannes tomt får avlägsnas. Om åtgärden medför skada på trädet eller busken ska dock den berörda grannen först fråga ägaren om han eller hon själv kan avlägsna grenarna eller rötterna. Blir du nekad, får du åtgärda det själv.

Detta gäller dock inte träd eller liknande som på olika sätt skymmer eller skuggar. Då måste man i stället privat komma överens med grannen och försöka komma fram till en lösning som båda går med på.

Klippa häck i tomtgräns
Här gäller först och främst det som kallas “god sed”: att grannarna respekterar varandras tomtgränser. Klippning och underhåll får göras om det sker inom rimlighetens gränser. 

Rökning och grillning på balkongen
Vad gäller rökning har Miljödomstolen kommit fram till att det inte kan ses som en så pass allvarlig störning att det till exempel kan förbjudas av de andra boende i en bostadsrättsförening. Detta gäller under förutsättning att tobaksröken inte tränger in i grannens bostad när dörrar och fönster är stängda. Därför är det i regel väldigt svårt att förbjuda rökning på balkonger.Det finns inget lagförbud mot att grilla på balkongen, men det kan leda till både brandrisk och att grannar störs av röklukten. Det är upp till varje hyresvärd eller styrelse i bostadsrättsföreningen att sätta upp regler kring vad som gäller för grillning på balkongerna.

Ombyggnation
I fall som rör byggnationer där det krävs bygglov finns det möjlighet för dig som granne att överklaga bygglovet. Rätten att överklaga gäller i tre veckor, efter denna period är det inte längre möjligt att överklaga.Däremot går det därefter att höra av sig till byggnadsnämnden och begära ett ingripandebesked. Byggnadsnämnden utreder då om bygget har skett i enlighet med beviljat bygglov. Skulle detta inte vara fallet, finns möjlighet att utkräva en så kallad byggnadssanktion av grannen eller ett rättelseföreläggande om att byggnaden ska rivas.

Mark/tomt
Allting som står på din tomt har du fullständig rätt att bestämma över - det gäller följaktligen även din granne och hans eller hennes tomt. Har ni till exempel en häck som står på tomtgränsen mellan era tomter, förfogar ni över den del som står på era respektive tomter. Försök få till en överenskommelse om skötseln och villkor för gemensam egendom. Om grannen sedan bryter mot överenskommelsen kan det innebära att han eller hon blir skadeståndsskyldig.

Störande grannar - bostadsrättsförening
Skriv ner alla störningar! Styrelsen har ett ansvar att agera i en situation där du i återkommande fall upplever oljud eller andra störningar från din granne. Domstolen har i tidigare fall fastställt att en granne som anmält störningar och där styrelsen agerat passivt har haft rätt till nedsatt avgift och skadestånd från bostadsrättsföreningen.Enstaka varningar, vid exempelvis en fest, kan dock inte leda till att bostadsrätten blir förverkad. I denna situation blir det snarare aktuellt att skicka ett varningsbrev (anmodan).

Störande grannar - hyresrätt
Börja med att prata med grannen som du anser stör. Kanske kan ni komma överens privat? Om det inte hjälper ska du anmäla störningen till din hyresvärd. Det är sedan hyresvärdens ansvar att ge hyresgästen en varning. Om störningarna fortsätter kan hyresvärden ansöka om vräkning hos hyresnämnden. För att öka chanserna att få igenom en vräkning är det bra att ha bevisning från störningsjouren, andra grannar eller ett domslut.

Nästa steg är att kontakta Hyresgästföreningen. Anser de att det finns tillräcklig bevisning, ber de hyresvärden att driva ärendet i hyresnämnden. Går inte värden med på det kan hyresgästen vända sig direkt till hyresnämnden och ansöka om åtgärdsföreläggande som tvingar värden att säga upp hyresgästen.

Vägrar den störande hyresgästen att flytta, kan man kontakta Kronofogden för en så kallad avhysning.

Hemfridsbrott
Om en person olovligen gör intrång i din bostad eller din trädgård kan han eller hon ha gjort sig skyldig till hemfridsbrott. För att någon ska göra sig skyldig till hemfridsbrott ska intrånget ha skett i en bostad (hit räknas även tillfälliga bostäder som ett hotellrum eller en husvagn) eller tillhörande tomt, exempelvis en gård eller trädgård. Någon inhägnad (exempelvis staket eller häck) behövs inte för att det ska anses uppenbart att trädgården tillhör bostaden.

Kontakta jurist
Har du hamnat i en situation där du behöver juridisk hjälp? Hos Lexly kan du enkelt boka ett kostnadsfritt inledande samtal med en jurist.

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren

  Behöver du juridisk hjälp?

  Som Smart Senior får du 10% rabatt på alla juridiska avtal online hos Lexly.
  Läs mer här >> 

  Bli medlem gratis!

  Nästa steg >>

  Andra populära erbjudanden

  Smart Senior
  Supergod iskaffe - så här gör du!

  Solen gassar. Svetten lackar. Vad passar inte bättre då än en riktigt kall och god iskaffe? Och dessutom superenkel att göra!

  Smart Senior
  Så här tar du sticklingar!

  Har du en favoritväxt som du vill dela med dig av? Kanske att ge bort som födelsedagspresent, "gå-bort-present" eller som julklapp? Då är sticklingar något för dig!

  Smart Senior
  Rengör fläkten utan kemikalier

  Köksfläkten kan vara en brandfara på grund av allt fett som samlas i dess filter. Rekommendationen är att rengöra fläkten en gång i månaden. Det går snabbt och smidigt med dessa steg - och med bikarbonat blir det dessutom miljövänligt!

  Skärgårdsstiftelsen
  Reportage - Lata och lugna dagar på Rånö!

  Solen står högt på himlen, semesterfirarna flockas och det är full fart i hela södra skärgården. Men lugnet är närmare än du tror.