Anklevertoast med tomatmarmelad
Har du någon gång funderat över vad du ska bjuda på för tilltugg eller förrätt när du har middagsbjudning? Nu kan du sluta fundera. Denna lilla minitoast med anklever, söt tomatmarmelad, hasselnöt och krasse är så vansinnigt god att man nästan blir lite arg på den. Hur kan något så enkelt vara så gott? Det smörstekta brödet gifter sig fantastiskt med den feta anklevern och söta marmeladen, nötterna och örtiga krassen. Våga ge dig på denna och du kommer vara lycklig resten av livet.
När det kommer till anklever eller gåslever så finns det många olika varianter på det. Till detta recept använder jag mig av ankleverterrine som går att köpa på saluhallar. Du kan också köpa anklever på burk, det funkar men blir faktiskt inte riktigt lika bra. Gå till din saluhall och kika så har de säkert lite anklever – eller gåsleverterrine du kan köpa. Och priset? Inte speciellt farligt alls faktiskt eftersom man har en så liten bit på. 30-50 kr per portion brukar jag räkna och det är värt varenda krona!
Så här gör du:
- Skär ner tomaterna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt citronjuice från en halv citron och vatten och låt sjuda i 25 min. Tillsätt syltsocker och koka i 10-15 min. Låt marmeladen svalna helt och ställ sedan in i kylen.
- Rosta hasselnötterna i panna tills de fått lite färg
- Skär bort kanterna från brödet och skär brödet i ungefär samma storlek som anklevern. Stek brödet i mycket smör tills det är gyllene och krispigt.
- Ta fram anklevern 30 min innan servering. Lägg en skiva på toasten och toppa med marmeladen, hasselnötterna och krassen.
Servera som tilltugg till fördrinken eller som förrätt innan middagen. Oslagbart gott är det i alla fall!

Ingredienser
