Allt du behöver veta om äktenskapsförord | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Lexly
SMART SENIOR Logga in
MÅNDAG 04 DECEMBER 2023
Dagens namn: Barbara, Barbro
Grattis alla 1818 medlemmar
som heter Barbara, Barbro
Allt du behöver veta om äktenskapsförord

Allt du behöver veta om äktenskapsförord

Spara i dina favoriter

Här får du reda på vad som är viktigt att känna till gällande äktenskapsförord, och när ett sådant avtal kan vara bra att skriva.

Giftorätten omfattar allt
Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Allt eller vissa saker?
Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din partner bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa.Tänk på att man kan välja att antingen specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att var och en ska behålla sitt. Det är inte ovanligt att man till exempel uppger att endast viss egendom ska vara enskild och därmed inte delas vid en skilsmässa. Till exempel en viss tavla eller ett smycke som gått i släkten i generationer.

Registreringskrav
En förutsättning för att ni ska kunna skriva äktenskapsförord är att ni är överens, eftersom äktenskapsförordet måste skrivas under av er båda. Äktenskapsförordet måste även registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Egenföretagare? Trygga det du har byggt upp
Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa. Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

I ett kompanjonsavtal kan delägarna avtala om att samtliga delägare i företaget ska upprätta ett äktenskapsförord. På så sätt kan ni försäkra er om att en delägares före detta partner inte kommer in i bolaget till följd av en skilsmässa.

Kan man ångra ett äktenskapsförord?
Ja det kan man – via ett nytt registrerat äktenskapsförord kan man upphäva ett tidigare äktenskapsförord. Men man behöver vara medveten om att registrerade äktenskapsförord är bindande och att de inte kan hävas av endast den ena parten. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla.

Utgå från er situation
Att helt avtala bort giftorätten passar inte alla. Tänk på att utgå från just er situation och fundera på hur ni vill ha det utifrån era förutsättningar.

Skriv avtal
Hos oss skriver du enkelt ett äktenskapsförord online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Som medlem i Smart Senior erbjuds du dessutom 10% rabatt.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren

  Vill du skriva ett äktenskapsförord?

  Som Smart Senior får du 10% rabatt på alla juridiska avtal online hos Lexly.
  Läs mer här >> 

  Bli medlem gratis!

  Nästa steg >>

  Andra populära erbjudanden

  Smart Senior
  Supergod iskaffe - så här gör du!

  Solen gassar. Svetten lackar. Vad passar inte bättre då än en riktigt kall och god iskaffe? Och dessutom superenkel att göra!

  Smart Senior
  Så här tar du sticklingar!

  Har du en favoritväxt som du vill dela med dig av? Kanske att ge bort som födelsedagspresent, "gå-bort-present" eller som julklapp? Då är sticklingar något för dig!

  Smart Senior
  Rengör fläkten utan kemikalier

  Köksfläkten kan vara en brandfara på grund av allt fett som samlas i dess filter. Rekommendationen är att rengöra fläkten en gång i månaden. Det går snabbt och smidigt med dessa steg - och med bikarbonat blir det dessutom miljövänligt!

  Skärgårdsstiftelsen
  Reportage - Lata och lugna dagar på Rånö!

  Solen står högt på himlen, semesterfirarna flockas och det är full fart i hela södra skärgården. Men lugnet är närmare än du tror.