Ålderssynthet - vad är det egentligen? | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Synoptik
SMART SENIOR Logga in
MÅNDAG 04 DECEMBER 2023
Dagens namn: Barbara, Barbro
Grattis alla 1818 medlemmar
som heter Barbara, Barbro
Ålderssynthet - vad är det egentligen?

Ålderssynthet - vad är det egentligen?

Spara i dina favoriter

Svårt att läsa tidningen på nära håll? Det kan vara ett tecken på att du har ålderssynthet (presbyopi). Läs mer om ålderssynthet, vad det innebär och lösningar.

Vad är ålderssynthet (presbyopi)?
Ålderssynthet, eller presbyopi, är ett naturligt fenomen som oftast uppstår i 40- till 45-årsåldern och tar sig uttryck i att man får svårare att se på nära håll. Det blir till exempel svårare att läsa tidningen eller på mobilen. Det är en naturlig del av åldrandet som drabbar alla och är omöjligt att undvika. Som tur är kan det enkelt korrigeras med antingen läsglasögon eller någon form av progressiva glas eller multifokala linser. Som ung är linsen i ögat väldigt flexibel och kan på så sätt snabbt anpassa sig beroende på varifrån ljusstrålarna kommer. Med åldern blir ögonlinsen mindre elastisk och kan till slut inte anpassa sig tillräckligt mycket eller snabbt nog. Ljuset bryts felaktigt i ögonlinsen och effekten blir tvåfaldig:

 • ​Suddig syn på nära håll
 • Svårigheter att snabbt växla fokus från objekt på avstånd till nära

Även om symptomen är liknande ska åldersynthet inte förväxlas med översynthet (hyperopi), då typen av nödvändig korrigering är något annorlunda. Ålderssynthet drabbar alla - oavsett tidigare synfel. Det är en gradvis förändring som sker över många år, även om det kan upplevas som att förändringen är plötslig.

Linser och glasögon för ålderssynthet
Åldersynthet kan enkelt upptäckas med en vanlig synundersökning. För att korrigera ålderssynthet använder man läsglasögon eller någon form av progressiva glas eller kontaktlinser.

Källa: Synoptik. Läs hela artikeln här >>

Smart val - logga in för att ta del av ALLT!

Logga in för att se mer...


Har du glömt lösenord eller användarnamn? Klicka här >>
Inte medlem?
Bli medlem kostnadsfritt!

Bli medlem

- snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

Genom att klicka på registrera godkänner jag medlemsvillkoren

  Smart Rabattfakta

  Som Smart Senior får du rabatt hos Synoptik. Läs mer här >>

  Bli medlem gratis!

  Nästa steg >>

  Andra populära erbjudanden

  Smart Senior
  Supergod iskaffe - så här gör du!

  Solen gassar. Svetten lackar. Vad passar inte bättre då än en riktigt kall och god iskaffe? Och dessutom superenkel att göra!

  Smart Senior
  Så här tar du sticklingar!

  Har du en favoritväxt som du vill dela med dig av? Kanske att ge bort som födelsedagspresent, "gå-bort-present" eller som julklapp? Då är sticklingar något för dig!

  Smart Senior
  Rengör fläkten utan kemikalier

  Köksfläkten kan vara en brandfara på grund av allt fett som samlas i dess filter. Rekommendationen är att rengöra fläkten en gång i månaden. Det går snabbt och smidigt med dessa steg - och med bikarbonat blir det dessutom miljövänligt!

  Skärgårdsstiftelsen
  Reportage - Lata och lugna dagar på Rånö!

  Solen står högt på himlen, semesterfirarna flockas och det är full fart i hela södra skärgården. Men lugnet är närmare än du tror.