Snön faller och termometern klättrar ner mot blått. Det är fredag igen och dags för något värmande nu i vinterkylan. Soppor är otroligt underskattat. Själv gillar jag alla typer men måste nog säga att jag föredrar en krämig före en soppa på enbart buljong. Denna krämiga jordärtskockssoppa toppas med krispigt bacon, krutonger på kavring och lite persilja.
Så här gör du:
- Skala och hacka lök, potatis och jordärtskockor i mindre bitar.
- Fräs löken i smör utan att de får färg men blir lite genomskinliga. Tillsätt vinet och låt det puttra till cirka hälften av vätskan återstår. Tillsätt mjölken, 50 gr smör och lägg ner jordärtskockorna och potatisen. Låt alltsammans sjuda långsamt tills det är mjukt. Mixa soppan slät i mixer och smaka av med salt och peppar.
- Stek bacon eller pancetta i panna tills gyllene och krispiga. Ta upp och lägg på hushållspapper. Lägg i en klick smör i fettet och stek tärnad kavring tills de fått färg. Lägg på papper för att torka.
Servera soppan rykande varm och toppa med fläsket och krutongerna.
Dryckestips!
Som alkoholhaltigt alternativ skulle jag rekommendera ett av mina favoritviner Couvent des Jacobins (nr 5798) från Bourgogne. Servera väl kylt och jag vågar nästan garantera att du kommer köpa denna flaska igen.
Som alkoholfritt skulle jag testa en Jus de Pommes Artissanal Pétillant (nr 1990). En söt frisk och pärlande vars sötma kommer få fram både fläsk och jordsärtskocka på ett fint sätt. Värd att köpa ändå för er som dricker alkoholfritt för den är otroligt läskande och god som den är också.