Vintrig jordärtskockssoppa | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Vintrig jordärtskockssoppa med krispigt fläsk och kavring

Vintrig jordärtskockssoppa med krispigt fläsk och kavring

Spara i dina favoriter

Snön faller och termometern klättrar ner mot blått. Det är fredag igen och dags för något värmande nu i vinterkylan. Soppor är otroligt underskattat. Själv gillar jag alla typer men måste nog säga att jag föredrar en krämig före en soppa på enbart buljong. Denna krämiga jordärtskockssoppa toppas med krispigt bacon, krutonger på kavring och lite persilja.

Så här gör du:

  1. Skala och hacka lök, potatis och jordärtskockor i mindre bitar.
  2. Fräs löken i smör utan att de får färg men blir lite genomskinliga. Tillsätt vinet och låt det puttra till cirka hälften av vätskan återstår. Tillsätt mjölken, 50 gr smör och lägg ner jordärtskockorna och potatisen. Låt alltsammans sjuda långsamt tills det är mjukt. Mixa soppan slät i mixer och smaka av med salt och peppar.
  3. Stek bacon eller pancetta i panna tills gyllene och krispiga. Ta upp och lägg på hushållspapper. Lägg i en klick smör i fettet och stek tärnad kavring tills de fått färg. Lägg på papper för att torka.

Servera soppan rykande varm och toppa med fläsket och krutongerna.


Dryckestips!

Som alkoholhaltigt alternativ skulle jag rekommendera ett av mina favoritviner Couvent des Jacobins (nr 5798) från Bourgogne. Servera väl kylt och jag vågar nästan garantera att du kommer köpa denna flaska igen.

Som alkoholfritt skulle jag testa en Jus de Pommes Artissanal Pétillant (nr 1990). En söt frisk och pärlande vars sötma kommer få fram både fläsk och jordsärtskocka på ett fint sätt. Värd att köpa ändå för er som dricker alkoholfritt för den är otroligt läskande och god som den är också.

Ingredienser

Receptet är för två personer.

300 g jordärtskocka
1 mjölig potatis
1/2 gul lök
1 dl vitt vin
5 dl Mjölk
50 gr smör
salt, peppar
1 paket bacon eller pancetta
4 skivor kavring
1 kruka persilja

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!
Bästa sättet att få ut maximal smak i en soppa är att koka i mjölk som sedan används som vätska i soppan. Mjölken suger åt sig smakerna bättre än vatten eller liknande vilket gör att smaken kommer fram mycket bättre. Denna metod använder jag när jag gör puréer också men adderar då mängder med smör för att få den i rätt konsistens. Potatis är väl undantaget då den trivs bäst i väldigt saltat vatten men exempelvis blomkål, jordärtskocka, svartrot eller liknande rotsaker/grönsaker är perfekta att koka i mjölk.

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.