Viltskavsgryta med potatispuré | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
FREDAG 19 APRIL 2024
Dagens namn: Olaus, Ola
Grattis alla 209 medlemmar
som heter Olaus, Ola
Viltskavsgryta med potatispuré, rårörda lingon och kantareller

Viltskavsgryta med potatispuré, rårörda lingon och kantareller

Spara i dina favoriter

En riktig favorit som jag alltid undrar varför jag inte gör oftare. Renskav finns i frysdisken hos nästan varenda matbutik och har du turen att ha din egen frys full med vilt är det bara att skava ner det som finns och sätta igång. I detta fall använder jag faktiskt dovhjort som jag fått av en vän som jagar men normalt kör jag ren. Gillar du inte viltkött kan du alltid köpa innanlår, rostbiff eller annan del från kossan och skära ner i tunna strimlor själv, blir supergott det också.
  1. Blanda lingonen med sockret och en skvätt vatten. Rör runt och låt stå minst 1 timma i rumstemperatur. Detta kan förberedas flera dagar i förväg om man vill och förvara i kyl.
  2. Skala och koka potatisen mjuk. När potatisen är klar häller du upp den i ett durkslag. I samma kastrull som potatisen kokade lägger du i mjölken och smöret och låter det bli varmt. Mosa potatisen genom silen och ner i smörmjölken. Rör runt tills det blir en pure. Smaka av med salt.
  3. Lägg en stor klick smör i en stekpanna och lägg i hackad hackan svamp. Stek tills svampen blivit gyllene. Addera köttet till pannan och stek tills det fått färg. Addera hackad gul lök och lite hackad timjan och stek vidare tills löken blivit lite mjuk men inte fått färg. Addera svampbuljongen och låt koka några minuter. Addera grädde och rör runt. Låt koka tills hälften av vätskan återstår eller tills såsen tjocknar och får en bra konsistens. Smaka av med salt och en skvätt av vätskan från lingonen.

Lägg upp på tallrik och njut. Detta är mat för själen och passar bäst efter en kall vinterdag när det är lite ruggigt ute.

Ingredienser

Receptet är för två personer.

ca 240 gr renskav eller annat kött
1 st gul lök
2 dl svampbuljong
2 dl grädde
2 nävar kantarell eller annan svamp
1 kruka timjan
1-2 dl lingon
1dl socker
4-6 mjölig potatis
0,5 dl mjölk
100 gr smör

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Lite tips!
Om du skär ner ditt eget skav är att låta köttet ligga i frysen 30 min innan du börjar skära. Detta göra att det är mycket enklare att skära och på så sätt få tunna skivor i stället för tjocka strimlor vilket det lätt blir annars.

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.