Toast Skagen med citronmajonnäs | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Toast Skagen med citronmajonnäs och pepparrot

Toast Skagen med citronmajonnäs och pepparrot

Spara i dina favoriter

Denna odödliga rätt finns i lika många skepnader som det finns människor i Norden. Alla vill ha den på sitt sätt men jag utmanar dig att testa denna version för jag vet att du kommer älska den. Detta är bara så gott, jag lovar. Det största problemet jag har med skagenröror är när det är för mycket majonnäs/creme fraiche och för lite räka. Jag håller min version tät och smakrik med endast en god citronmajonnäs för att binda ihop räkorna. Detta är en supersmidig rätt att köra till förrätt eller drinktilltugg, eller varför inte som huvudrätt som när min fru får välja.

Så här gör:

  1. Häll räkorna i ett durkslag eller sil och låt vätskan rinna av. Ta en näve räkor åt gången och krama ur vätskan lite extra så de inte är fulla med vätska. Lägg räkorna på en skärbräda och hacka dem grovt med en kniv. Lägg räkorna i en bunke.
  2. Häll majonnäsen i en skål och addera en nypa salt, rivet citronskal från en halv citron samt juicen från en halv citron. Rör runt så allt blandar sig. Majonnäsen kan med fördel smaka mycket eftersom den ska blandas och späs ut med räkorna sedan.
  3. Riv pepparrot och hacka en halv kruka dill och blanda med räkorna. Häll i så mycket majonnäs du vill så du är nöjd med konsistensen. 
  4. Stek brödskivorna i rikligt med smör så de blir gyllene på båda sidor.

Lägg upp på tallrik och garnera med vad du gillar bäst. I detta fall har jag lite hackad schalottenlök, lite forellrom och en dillkvist men gillar du löjrom så är en rejäl klick av guldet från Norrland aldrig fel såklart. Ett glas Riesling eller en god Champagne rekommenderar jag att dricka till men gör du den en vardag så är den god bara som den är.

Ingredienser

Receptet är för två personer.

300-500 gr räkor (Hållö handskalade, Engelsviken handpillede, Ica handskalade, Feldt´s handskalade)
2-4 msk majonnäs (Hellmans Majonnäs eller hemmagjord)
1 st citron
1 st pepparrot
1 kruka dill
2 skivor bröd
smör till stekning
Forellrom eller löjrom (valbart)
1st hackad Schalottenlök (varlbart) 

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Lite tips!
Pepparroten ger röran lite sting och en härlig smak. Gillar du pepparrot tar du mycket och gillar du det inte så tar du lite mindre.

När det kommer till majonnäsen så gör jag alltid min egen men i detta recept har jag valt att hålla det enkelt och smaksätta en köpt majonnäs. Kan du göra en egen så tycker jag att du ska göra det.

En annan viktig del är räkorna. När jag gör Skagen använder jag mig av skalade räkor på ”burk” men jag är väldigt noga med vilka jag väljer.  Det finns ett fåtal bra märken där ute som håller kvalité och det gäller att hitta dem. I receptet hittar ni de jag rekommenderar. 

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.