Denna odödliga rätt finns i lika många skepnader som det finns människor i Norden. Alla vill ha den på sitt sätt men jag utmanar dig att testa denna version för jag vet att du kommer älska den. Detta är bara så gott, jag lovar. Det största problemet jag har med skagenröror är när det är för mycket majonnäs/creme fraiche och för lite räka. Jag håller min version tät och smakrik med endast en god citronmajonnäs för att binda ihop räkorna. Detta är en supersmidig rätt att köra till förrätt eller drinktilltugg, eller varför inte som huvudrätt som när min fru får välja.
Så här gör:
- Häll räkorna i ett durkslag eller sil och låt vätskan rinna av. Ta en näve räkor åt gången och krama ur vätskan lite extra så de inte är fulla med vätska. Lägg räkorna på en skärbräda och hacka dem grovt med en kniv. Lägg räkorna i en bunke.
- Häll majonnäsen i en skål och addera en nypa salt, rivet citronskal från en halv citron samt juicen från en halv citron. Rör runt så allt blandar sig. Majonnäsen kan med fördel smaka mycket eftersom den ska blandas och späs ut med räkorna sedan.
- Riv pepparrot och hacka en halv kruka dill och blanda med räkorna. Häll i så mycket majonnäs du vill så du är nöjd med konsistensen.
- Stek brödskivorna i rikligt med smör så de blir gyllene på båda sidor.
Lägg upp på tallrik och garnera med vad du gillar bäst. I detta fall har jag lite hackad schalottenlök, lite forellrom och en dillkvist men gillar du löjrom så är en rejäl klick av guldet från Norrland aldrig fel såklart. Ett glas Riesling eller en god Champagne rekommenderar jag att dricka till men gör du den en vardag så är den god bara som den är.