Seniorerna tränar mindre efter coronapandemin | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
MÅNDAG 22 JULI 2024
Dagens namn: Magdalena, Madeleine
Grattis alla 262 medlemmar
som heter Magdalena, Madeleine
Seniorerna tränar mindre efter coronapandemin

Seniorerna tränar mindre efter coronapandemin

Spara i dina favoriter

37 procent av Sveriges seniorer tränar mindre efter coronapandemins utbrott. Det visar den senaste SeniorBarometern, som genomfördes sista veckan i september 2020 (v 39) och besvarades av ca 6 000 personer över 55 år. Undersökningen ger svar på fler frågor om träningsvanor och mående bland seniorer, före och efter pandemin.

Svaren visar att innan pandemin tränade hela 20 procent varje dag. 58 procent några gånger i veckan och 9 procent några gånger i månaden. Nästan nio av tio tillfrågade tränade alltså någorlunda regelbundet. Endast 13 procent tränade inte alls.

När vi frågade läkaren Jesper Aasa, grundare 2017 av ”Träning på recept”, landets största plattform för digitala, medicinska träningsprogram, om orsaken menar Jesper att den sociala isoleringen har haft stor påverkan på detta. 

-Väldigt många som tidigare har varit aktiva och tränat mycket har gjort det för att det är kul att träffa andra personer eller kompisar på t ex gymmet. I samband med att allt flera väljer att träna på andra platser än gymmet är det väldigt många som inte hittat någon ny träningsaktivitet eller inte vet hur man kan träna hemma för att få minst lika bra resultat. Forskningen har bevisat hur viktig träningen är för vårt psykiska och fysiska välmående och jag rekommenderar alla med minskad fysisk aktivitet att hitta alternativa lösningar att få rätt mängd träning. Vi på Träning på Recept har fått många frågor kring just träning i hemmet och hur man ska träna hemma för att maximera hälsan och vi hjälper gladeligen till med detta.  

Christian Rudén, VD på Smart Senior, tycker att det är alarmerande att så många som 4 av 10 tränar mindre.

-Vi vet att rörelse och träning är en viktig faktor för ett hälsosamt och bra liv när man blir äldre och ska kunna njuta av mer fritid och umgänge med vänner och familj. Att den siffran, att man tränar för gemenskapen och att träffa andra människor, har sjunkit från 16 procent till tio procent, är naturligt, men väldigt beklagligt, med tanke på uppmaningen om isolering av seniorer över 70 år. Detta är något som vi på Smart Senior vill stävja genom att inspirera våra mer än 100 000 aktiva medlemmar, säger Christian Rudén. Fler än Kristallen-vinnaren Sofia Åhman och SVT behöver hjälpas åt i denna viktiga fråga. Vi på Smart Senior vill med denna undersökning få upp ögonen för förändringen och verka för att antalet som regelbundet tränar ökar igen, trots pandemin.

För att läsa mer om undersökningen, klicka här >>

Tips!

Som Smart Senior får du ett kostnadsfritt träningsrecept med individanpassade rekommendationer av läkare och fysioterapeuter hos Träning på Recept. 
Läs mer här >>

Som Smart Senior får du även 20% rabatt på ditt diagnosspecifika och medicinska träningsprogram hos Träning på Recept. 
Läs mer här >>

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Andra populära erbjudanden

Synoptik
Margareta kombinerar ögonhälsa och mode

Margareta, 60, har haft glasögon sedan tonåren, men det är först på senare år glasögon har blivit en modeaccessoar, vilket passar hennes intresse för mode utmärkt. Dessutom får hon bättre koll på sin ögonhälsa med hjälp av förmånerna som ingår i Synoptiks glasögonabonnemang.

Smart Senior
Supergod iskaffe - så här gör du!

Solen gassar. Svetten lackar. Vad passar inte bättre då än en riktigt kall och god iskaffe? Och dessutom superenkel att göra!

Smart Senior
Så här tar du sticklingar!

Har du en favoritväxt som du vill dela med dig av? Kanske att ge bort som födelsedagspresent, "gå-bort-present" eller som julklapp? Då är sticklingar något för dig!

Smart Senior
Rengör fläkten utan kemikalier

Köksfläkten kan vara en brandfara på grund av allt fett som samlas i dess filter. Rekommendationen är att rengöra fläkten en gång i månaden. Det går snabbt och smidigt med dessa steg - och med bikarbonat blir det dessutom miljövänligt!