Lammrostbiff är ett fantastiskt kött med mycket smak och mjäll textur. Putsa hinnorna på köttet innan tillagning så får du ett ännu bättre resultat.
Till det fina köttet gör jag också en rödvinsås samt en riktigt krispig råraka som toppas med en sallad med semitorkad tomat och schalottenlök. Underbar kombo som du inte vill missa!
Så här gör du:
- Dela tomaterna och hacka ner löken grovt. Lägg på plåt och ringla över lite oliolja baka i ugnen på 80C varmluft i ca 2-4h. Salta och spara till servering. Innaan du serverar kan du värma på tomatblandningen lite innan du blandar upp den med ruccola och smakar av med mer salt och lite olivolja.
- Hacka rödlöken fint och lägg i en kastrull tillsammans med pepparkornen, tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk rosmarin samt en skvätt olivolja. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning eller flaska). Låt reducera tills ca 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25gr smör och smaka upp med salt och lite rödvinsvinäger om du vill få upp syran. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
- Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i en bunke och häll på kallt vatten. Sila och krama ur vätskan och lägg potatisen på en handduk eller hushållspapper för att torka. Stek i stekpanna på medelvärme med rikligt med smör. Vänd var 5e minut genom att lägga en tallrik på stekpannan och vända allt i en rörelse, glid tillbaka rårakan i pannan och fortsätt steka. Upprepa var 5minut tills den är gyllene och helt krispig.
- Salta köttet och stek lammrostbiffen runt om. Lägg på ugnsform och baka klart i ugnen till ca 58-60C innertemp.