Lammrostbiff med råraka, semitorkad tomat | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Lammrostbiff med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Lammrostbiff med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Spara i dina favoriter

Lammrostbiff är ett fantastiskt kött med mycket smak och mjäll textur. Putsa hinnorna på köttet innan tillagning så får du ett ännu bättre resultat.

Till det fina köttet gör jag också en rödvinsås samt en riktigt krispig råraka som toppas med en sallad med semitorkad tomat och schalottenlök. Underbar kombo som du inte vill missa!


Så här gör du:

  1. Dela tomaterna och hacka ner löken grovt. Lägg på plåt och ringla över lite oliolja baka i ugnen på 80C varmluft i ca 2-4h. Salta och spara till servering. Innaan du serverar kan du värma på tomatblandningen lite innan du blandar upp den med ruccola och smakar av med mer salt och lite olivolja.
  2. Hacka rödlöken fint och lägg i en kastrull tillsammans med pepparkornen, tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk rosmarin samt en skvätt olivolja. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning eller flaska). Låt reducera tills ca 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25gr smör och smaka upp med salt och lite rödvinsvinäger om du vill få upp syran. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
  3. Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i en bunke och häll på kallt vatten. Sila och krama ur vätskan och lägg potatisen på en handduk eller hushållspapper för att torka. Stek i stekpanna på medelvärme med rikligt med smör. Vänd var 5e minut genom att lägga en tallrik på stekpannan och vända allt i en rörelse, glid tillbaka rårakan i pannan och fortsätt steka. Upprepa var 5minut tills den är gyllene och helt krispig.
  4. Salta köttet och stek lammrostbiffen runt om. Lägg på ugnsform och baka klart i ugnen till ca 58-60C innertemp.

 

Ingredienser

Vintips till detta recept - El Gran Botánico Alijares >>

Receptet är för två personer.

2 st lammrostbiff

3 st stora fasta potatis

10 st körsbärstomater

2 st schalottenlökSmör att steka i

Sås

2 st rödlök

1 msk tomatpuré

1 kruka rosmarin

2 dl rött vin

4 dl kalvbuljong (på tärning)

25 gr smörNågra svartpepparkorn

2 lagerblad

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.