Lammfilé med parmesanstuvad savojkål | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 20 APRIL 2024
Dagens namn: Amalia, Amelie
Grattis alla 16 medlemmar
som heter Amalia, Amelie
Lammfilé med parmesanstuvad savojkål, svamp och hasselnöt

Lammfilé med parmesanstuvad savojkål, svamp och hasselnöt

Spara i dina favoriter

Att lammfilé skulle smaka ”kofta” är ett vanligt förekommande missförstånd. Troligtvis syftar man då på en torr lammstek man kört för länge i ugnen men inte ens då kan jag köpa in på liknelsen. Lammfilé är ett av mina absoluta favoritkött. Priset är relativt lågt för denna typ av kött och smaken är fantastisk. Innerfilén är mör och mjäll och ytterfilén är lite mer rustikare och lite mer tuggmotstånd. Lamm är dessutom ett bra kött ur natursynpunkt då produktionen inte påverkar naturen lika mycket som annan köttproduktion.

Så här gör du:

  1. Rosta hasselnötterna i torr panna några minuter. Ta bort och lägg åt sidan för att svalna. Lägg en klick smör i pannan och stek den skivade svampen tills den fått fin färg. Jag använder ostronskivling men går lika bra med kantarell eller champinjon.
  2. Plocka bladen från savojkålen och skär bort den tjocka stammen på bladen. Skär ner bladen i mindre bitar och lägg åt sidan till senare. Stek skivad lök i smör så de får lite gyllene färg. När löken är klar adderar du hackad vitlök och låter den steka med löken några minuter på medelvärme. Addera den nedskurna kålen och låt den fräsa några minuter på medelvärme. Addera vitt vin och låt den koka någon minut så alkoholen försvinner. Addera grädde och dijonsenap och koka alltsamman 5-7 minuter. Addera parmesan och rör runt. Smaka av med salt.
  3. Salta och peppra köttet och stek i olja och smör på hög värme. Ös köttet med fettet i pannan när du vänt köttet. Stoppa in en stektermometer när du steker och ta av när innertemperaturen är som du önskar. Jag tar av köttet vid 55C så går det upp till 57C när det fått vila.

Lägg den stuvade kålen i botten och toppa med svampen och hackade hasselnötter. Lägg köttet på toppen och hugg in. Supergod och enkel rätt att laga. Passar både till finmiddag och till vardags.


Markus dryckestips:

Till denna rätt dricker jag en Piemonte Rosso från producenten San Silvestro i hjärtat av Piemonte. Supergott vin har bra djup och toner av mörka bär och färska örter. För mig är det en perfekt kombo med lammet och hasselnöten. Artikelnumret på systembolaget är 70165 och finns i ordinarie sortiment. Pris 129 kr.

Ingredienser

Receptet är för två personer.

300-400 gr lammfilé
1 huvud savojkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl vitt vin
1dl riven parmesan
1 tsk dijonsenap
1 dl hasselnötter
100 gr valfri svamp

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Lite tips!
Denna rätt är en fantastisk kombination och passar såväl sommar som vinter.

Receptet är inte speciellt komplicerat och går fort att laga så smit iväg till närmaste matbutik och köp lite lamm redan idag.

Klicka här för att skriva ut receptet >>

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.