Havets Wallenbergare | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
FREDAG 19 APRIL 2024
Dagens namn: Olaus, Ola
Grattis alla 209 medlemmar
som heter Olaus, Ola
Havets Wallenbergare med potatispuré, brynt smör och ärtor

Havets Wallenbergare med potatispuré, brynt smör och ärtor

Spara i dina favoriter

Wallenbergare är en klassiker som äts alldeles för lite och när man dessutom gör havets variant rinner snålvattnet till rejält. Jag smaksätter min Wallenbergare med citron, dill och pepparrot vilket ger en underbar smak och fräschör till rätten. Med risk för upprepning så är detta en rätt som verkligen passar både till vardag som fest.

Så här gör du:

  1. Mixa fisken med grädde, citronskal, citronjuice, en halv kruka dill, ägg och hälften av ströbrödet i en matberedare till en smet. Smaka av med salt och riven pepparrot och mixa igen. Ta lite i taget och smaka av smeten efter varje gång. Addera mer tills du är nöjd med smaken. Låt smeten vila i kyl minst 30 min. Forma Wallenbergare av smeten och vänd i resterande ströbröd. Stek i mycket smör tills Wallenbergaren är gyllene och fast i konsistensen när du petar på den.
  2. Skala och koka potatisen tills den är mjuk i rejält saltat vatten. Smält smör, och blanda med grädden och mjölken. Pressa potatisen med potatispress eller genom en sil. Häll på vätskan och rör till en puré. Smaka av med salt. 
  3. Lägg ärtorna i kastrull med vatten och addera lite salt och lite socker. Låt sjuda i 5-10 min.
  4. Lägg 150 gram smör i pannan och bryn tills du känner en nötig doft och smöret har blivit gyllene.

Lägg allt snyggt på tallriken och servera rykande varmt. Smaklig spis!


Markus dryckestips!

Vad dricker man till då? Här funkar egentligen både öl och vin men får jag välja skulle jag dricka ett gott glas väl kylt tyskt riesling för att få in lite härlig syra. Som alkoholfritt alternativ skulle jag köra en kall alkoholfri lager. En annan sak som jag älskar är något så enkelt som ett kallt glas citronvatten. Häll upp i din finaste karaff, skär i lite citron och massa is så blir den till och med vacker att titta på. Kanske inte det mest exklusiva men passar perfekt till denna rätt.

Ingredienser

Receptet är för två 2 personer.

200 g lax
200g torsk
1dl vispgrädde
1 litet ägg
1 dl ströbröd
½ citron (skalet och juicen)
1/2 kruka dill
1 färsk pepparrot
4-6 mjölig potatis
50 gr smör
½ dl grädde
½ dl mjölk
150 gr smör
3 dl frysta ärtor

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!
Får du hem gäster går smeten med enkelhet att göra i förväg och färdigställa när gästerna har kommit.

Om du vill lyxa till lite extra kan du byta torsken mot hälleflundra, addera någon pilgrimsmussla, havskräfta eller vad du vill till smeten. Garnerar du med lite räkor blir det helt plötsligt en rätt du kan servera till vilken kunglighet som helst.

Låt fantasin flöda eller gör efter receptet nedan. Oavsett vad kommer du bli sagolikt nöjd och få en underbar middag.

Klicka här för att ladda ned receptet >>
(Textlänken fungerar tyvärr inte i appen, klicka istället på den lila knappen "Till köp")

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.