Wallenbergare är en klassiker som äts alldeles för lite och när man dessutom gör havets variant rinner snålvattnet till rejält. Jag smaksätter min Wallenbergare med citron, dill och pepparrot vilket ger en underbar smak och fräschör till rätten. Med risk för upprepning så är detta en rätt som verkligen passar både till vardag som fest.
Så här gör du:
- Mixa fisken med grädde, citronskal, citronjuice, en halv kruka dill, ägg och hälften av ströbrödet i en matberedare till en smet. Smaka av med salt och riven pepparrot och mixa igen. Ta lite i taget och smaka av smeten efter varje gång. Addera mer tills du är nöjd med smaken. Låt smeten vila i kyl minst 30 min. Forma Wallenbergare av smeten och vänd i resterande ströbröd. Stek i mycket smör tills Wallenbergaren är gyllene och fast i konsistensen när du petar på den.
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk i rejält saltat vatten. Smält smör, och blanda med grädden och mjölken. Pressa potatisen med potatispress eller genom en sil. Häll på vätskan och rör till en puré. Smaka av med salt.
- Lägg ärtorna i kastrull med vatten och addera lite salt och lite socker. Låt sjuda i 5-10 min.
- Lägg 150 gram smör i pannan och bryn tills du känner en nötig doft och smöret har blivit gyllene.
Lägg allt snyggt på tallriken och servera rykande varmt. Smaklig spis!
Markus dryckestips!
Vad dricker man till då? Här funkar egentligen både öl och vin men får jag välja skulle jag dricka ett gott glas väl kylt tyskt riesling för att få in lite härlig syra. Som alkoholfritt alternativ skulle jag köra en kall alkoholfri lager. En annan sak som jag älskar är något så enkelt som ett kallt glas citronvatten. Häll upp i din finaste karaff, skär i lite citron och massa is så blir den till och med vacker att titta på. Kanske inte det mest exklusiva men passar perfekt till denna rätt.