Akut ryggskott? Det här kan du göra själv

Akut ryggskott? Det här kan du göra själv

Vid ryggskott är det i regel bra att hitta en viloposition där man har så lite ont som möjligt och efterhand försöka röra sig så mycket det går. Läkningen går nämligen snabbare om du belastar ryggen än om du avlastar den hela tiden.

Kraftigare ryggskott – det här kan du göra själv
Om du drabbas av ett lite kraftigare ryggskott gäller olika förhållningssätt beroende på vad du klarar av att göra och hur ont du har:

  • Om du har en viloposition som inte gör ont kan du utgå från den, och däremellan försöka vara så aktiv som möjligt. När besvären stegras återgår du till din viloposition. Då får du kontroll över besvären – vilket är bra! Du kan, och ska, sedan öka din belastning gradvis.
  • När du gjort lite för mycket kan du återvända till ditt besvärsfria läge ett tag innan du försöker igen. Rörelser som inte medför smärta gör du ofta!   

Det gör ingenting om du är sned i ryggen när du står upp. Det är en helt normal reaktion och innebär bara att din kropp försöker hjälpa dig in i en så besvärsfri position som möjligt.

Varningstecken på att du behöver hjälp av sjukvården
Det finns dock några tecken som man bör vara uppmärksam på. Kontakta sjukvården direkt om du:

  • Har konstant smärta (alltså över 5 på en skala från 0-10 där 0 är smärtfrihet och 10 den värsta tänkbara smärta du kan föreställa dig) som inte släpper oavsett din viloställning
  • Tappar all kraft i någon kroppsdel, tydligt känselbortfall i båda benen eller om du har svårigheter att tömma blåsan

Men, om du har en smärta motsvarande 5 som lindras men inte går över helt i en viloställning (mindre än 5 på samma skala) kan du vila i denna ”bästa positionen” så mycket som möjligt, dock inte hela tiden. Du behöver även då gå upp och belasta ryggen stående, åtminstone i korta stunder. Inom några dagar är du troligen bättre. Läkningen går snabbare om du belastar ryggen än om du avlastar den hela tiden.

När du får ryggskott upprepade gånger
Ofta är det ju så att ryggskotten kommer tillbaka. För att stoppa dina återkommande ländryggsbesvär behöver du söka professionell hjälp! Du får då hjälp med att träna dig till en bättre funktion av muskelstyrning, muskelstyrka och muskulär uthållighet. Inga standardlösningar finns, utan varje individ är i högsta grad unik. För att nå hela vägen fram till att fullt kunna lita på din rygg behöver du hjälp med att analysera dina specifika ryggproblem.

Här visar Träning på Recept-instruktören Ulrika en viloställning och övningar som är bra att göra för alla när man har ryggskott, men som inte garanterar en fullt återställd rygg.

Källa: Träning på Recept

Fler träningsövningar

Glöm inte! Som Smart Senior har du 20% rabatt på digitala träningsprogram hos Träning på Recept.

Läs mer här >>

Bli medlem nu!

Nästa steg >>
Ta del av erbjudandet

Inte medlem än? Bli det idag!

Som medlem i Smart Senior får du tillgång till över 400 seniorrabatter och pensionärsrabatter för 55plus, seniorer och pensionärer. Exempel på rabatter du får tillgång som medlem i Smart Senior:

  • 25% rabatt vid köp av kompletta par glasögon hos Synoptik
  • Medlemsförsäkringar från If
  • Rabatt hos Bilprovningen
  • Unika medlemsresor
  • Mängder av rabatter hos olika reseföretag

Bli medlem idag >>

 

Andra populära erbjudanden

Förmånspartners - unika Smart Seniorrabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >