En kombo från himlen! Om ni aldrig ätit blomkål med chorizomajonnäs har ni verkligen missat något. Om du frågar min fru är denna rätt en av topp 3 av allt jag lagat till henne.
Rostad blomkål som får gå länge och hel i ugnen och en het majonnäs gjord på fettet från chorizo är verkligen en oslagbar kombination. Om du gör majonnäsen själv kan du byta ut fettet mot lite av oljan, medan om du köpt Hellman´s så kan du blanda i den rakt i. Denna rätt är supergod som den är men om du vill göra den matigare kan du addera en stekt kycklingfilé eller en bit stekt halloumi.
Så här gör du:
- Lägg blomkålen på en ugnsfast form och kleta in hela med smöret. Salta lite över hela och stoppa in i ugnen på 200C. Efter 20 min kan du börja ösa blomkålen med smöret då och då och har du för lite fett i formen för att ösa kan du lägga på lite till så det smälter ner över. Ös var 10 minut ungefär tills blomkålen är klar. Tar mellan 40 min-1h beroende på storlek. Stick in en liten kniv för att känna om den är mjuk i mitten, då är den klar.
- Ta bort skinnet på korven och dela köttet i småbitar. Lägg köttet i en stekpanna tillsammans med en skvätt olivolja och stek på medelvärme tills korven fått lite färg. Ta upp korven och lägg på papper och häll fettet i en skål. När fettet är rumsvarmt blandar du i majonnäsen och vispa kraftigt. Först ser den ut som den spricker men fortsätt vispa så går den ihop. Smaka va med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
- Rosta solrosfröna i en torr panna tills de fått lite färg. Salta fröna medan de är varma.
Lägg upp på tallrik och toppa med den krispiga chorizon, majonnäsen, rostade fröna, riven parmesan och lite örtig krasse. Ät som det är eller servera med en bit kyckling eller halloumi.