Pocherad vit sparris med smörsås | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 20 APRIL 2024
Dagens namn: Amalia, Amelie
Grattis alla 16 medlemmar
som heter Amalia, Amelie
Pocherad vit sparris med smörsås

Pocherad vit sparris med smörsås

Spara i dina favoriter

Sparrisen är här! Oj så jag längtar efter denna rätt. För mig är den inte bara vansinnigt god utan också ett tecken på att vi är klara med vintern och beger oss mot sommar.

Vit sparris är en mjäll och supergod råvara som gör sig bäst i att få ta huvudrollen på tallriken. Viktiga saker att tänka på är att skala bort det yttersta lagret med en potatisskalare, den kan lätt bli trådig och träig vilket förstör upplevelsen. För tydlighetens skull; Pochera betyder att man sjuder något i vätska. Det ska alltså inte koka utan bara sjuda.

Till denna sparris serverar jag en smörsås som jag proppar med forellrom, löjrom. Vill man inte proppa den full med rom går det lika bra med en vanlig stenbitsrom och örter, men vill du lyxa till det så tar du både forellrom och löjrom.

Till detta dricker du en fin vit bourgogne eller något annat bra vitt vin som du gillar.


Så här gör du:

  1. Hacka schalottenlöken fint. Blanda alla ingredienser utom grädde och smör i en kastrull. 
  2. Koka ihop tills bara ett par matskedar vätska återstår, sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen. 
  3. Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen och vispa därefter ned smöret i vinreduktionen, en klick i taget. 
  4. Värm eventuellt upp såsen försiktigt emellanåt om den blir för kall för att smöret ska smälta, låt inte såsen koka utan varmhåll på lägsta möjliga temperatur på plattan. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackade örter och rommen.
  5. Skala sparrisen från precis nedanför toppen till roten. Skär av någon centimeter från botten så sparrisen blir lika långa.
  6. Häll vinet, vatten och smöret i en stekpanna och koka upp. Tillsätt 2 nypor salt. Pochera sparrisen i vattnet. Tiden varierar beroende på tjocklek men vi talar runt 5 minuter max. Stick en kniv genom den då och då, den är klar när kniven går igenom med lätthet men samtidigt får lite motstånd.

Lägg allt på en tallrik och hugg in. Supergott!

 

Ingredienser

Receptet är för två personer som förrätt/mellanrätt.

4 st vit sparris
3 dl vitt vin
2 dl vatten
50-100 gram smör

Sås
2 st schalottenlökar, finhackade
100 ml vitt vin
2 msk vitvinsvinäger eller citron
2 st persiljestjälkar (valbart)
5 st vitpepparkorn
2 msk vispgrädde
100 gram smör, rumstempererat
1-2 msk forellrom
1-2 msk löjrom
1 kruka gräslök
1 kruka körvel eller krasse

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Logga in för att skriva ut receptet.

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.