Oxfilé tournedos med rödvinssky | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
FREDAG 19 APRIL 2024
Dagens namn: Olaus, Ola
Grattis alla 209 medlemmar
som heter Olaus, Ola
Oxfile tournedos med rödvinssky och vitlökssmör

Oxfile tournedos med rödvinssky och vitlökssmör

Spara i dina favoriter

Bjud över grannar, familj, vänner eller nyfunna kärleken så blir det en festmåltid ni sent kommer glömma! Oxfilé är egentligen en ganska överprisad bit kött om du frågar mig, men med rätt tillbehör och tillagning kan den vara helt fantastisk. Som med allt kött får man vad man betalar för och ska man ändå slå på stort och köpa oxfilé kan man lika gärna köpa något vettigt än att köpa någon vakuumförpackad blodig köttslamsa från reahörnan. I detta fall serverar jag den som en tournedos vilket innebär att man steker en yta på köttet och sedan steker klart det i ugnen. Enkelt, säkert och maximerar smakerna på oxfilén enligt mig. Tillbehören i detta recept är smakrika och nätta men inte så mättande så om du bjuder någon som du vet uppskattar kolhydrater kan du alltid rosta lite potatis också så blir alla nöjda och glada.

Så här gör du:

  1. Hacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken på medelvärme i några minuter. Addera vinet och några kvistar timjan och koka tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljongen och låt koka till ca 1,5 dl vätska återstår. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Addera en liten klick smör och rör tills den löst sig. Smaka av med salt.
  2. Blanda rumstempererat smör med en pressad vitlöksklyfta, salt och lite svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur till servering.
  3. Dela svampen i mindre bitar och stek i smör tills gyllene. Ta bort från pannan och addera en ny klick smör. Addera haricots verts och stek nåra minuter tills de är mjuka. Blanda svampen med haricots vertsen och smaka va med salt.
  4. Skär köttet i lika stora bitar. Salta och peppra runt köttet och grilla runt om eller stek i panna med en liten skvätt olja och en liten klick smör på hög värme tills köttet fått bra färg runt om. Stoppa in i ugnen på 170C och låt det komma upp i önskad stekgrad. Jag tar ut mitt kött på 54C vilket gör att det går upp till 56-57C när de fått vila lite.

Lägg svampen och haricots verts i botten på tallriken, på med köttet, såsen och toppa med en klick vitlökssmör. Underbara smaker!

Ingredienser

Receptet är för två personer.

400 gr oxfile
250 gr haricots verts
200 gr ostronskivling (eller annan valfri svamp)
2 dl rödvin
3 dl köttbuljong
2-3 st schalottenlökar
1 kruka timjan
1 vitlöksklyfta
100 gr smör

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Lite tips!
När jag köper oxfilé försöker jag hitta en bit i charken som gärna legat ett tag så den blivit torr och fin och till och med blivit lite mörkare i färgen.

När kött får ligga öppet i kyl så möras det och smaken blir mer intensiv. Med andra ord är det inget farligt om köttet inte är blodrött utan snarare tvärt om. 

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.