Moules Frites med aioli | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Moules Frites med aioli

Moules Frites med aioli

Spara i dina favoriter

Världens bästa snabbmat! I alla fall om du frågar mig! En moule kan göras på både öl och vin i basen och i detta fall gör jag den på vin. Valet av vin är superviktigt för att få rätt karaktär, därför vill jag idag tipsa om ett perfekt vin, både i maträtten och som dryck till densamma.

Grüner Veltliner är lite av Österrikes nationaldruva. Superkrispigt och fräscht vin med härlig karaktär. Vinet har toner från citrus, päron och persika vilket gör att det passar extra bra till en moule. För mig är detta ett kanonvin som med sin prislapp gör det ännu bättre. 89 kr är ett fynd. Servera vinet väl kylt till din moules frites och njut av en fantastisk middag.  Kolla lagerstatus på ditt närmaste Systembolag eller beställ hem flaskan, detta kan du inte missa.


Så här gör du:

  1. Skär potatisen i pommes. Lägg i iskallt lätt saltat vatten. Låt ligga minst 30 min för att få ur all stärkelse. Koka pommes i saltat vatten tills de börjat mjukna lite, ta upp och lägg på handduk för att torka. När potatisen svalnat friterar du den på ca 140C tills den börjar få lite färg. Ta upp den och låt torka på papper. Fram tills hit kan du göra dagen innan. Förvara i kyl.
  2. Kolla igenom musslorna och släng de som är trasiga. Lägg en stor klick smör och lite olja i en stor kastrull. Lägg i hackad chili, vitlök, lök, fänkål och purjolök och svetta några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det koka några minuter. Tillsätt vatten och grädde och låt det koka några minuter till. Lägg i musslorna och lägg på lock. Koka några minuter tills alla musslor öppnat sig. Rör eller skaka kastrullen med jämna mellanrum så att musslorna får plats att öppna sig. Toppa med hackad persilja.
  3. Blanda majonnäsen med en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och vitvinsvinäger.
  4. Innan servering friterar du pommesen en sista gång på 180C tills gyllene.

Servera på ett stort fat och hugg in!

Ingredienser

Räcker till två personer

2 st nät blåmusslor
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
1 gul lök
½ liten fänkål
15 cm purjolök
2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 kruka persilja
1,5 dl Hellmans Majonnäs
1 st vitlöksklyfta (till aiolin)
3 st stora potatisar
Neutral olja till fritering (typ rapsolja, frityrolja, matolja)

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!

Moules frites går inte bara snabbt att laga, den är precis hur god som helst, vardag som fest! Vill du vara ambitiös gör du egna pommes men om har ont om tid kan du lika gärna köpa färdiga och köra i ugnen. 

Logga in för att skriva ut receptet!

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.