Söndagsstek i all ära, men denna lilla fågel kommer utan tvekan att bli en favorit där hemma. Jag älskar verkligen fågel och denna som steks hel i ugn insmord med örtsmör med vitlök och citron är verkligen en vinnare.
Som alltid när det kommer till mat så får man vad man betalar för. Kyckling är inget undantag, utan snarare tvärt om. Kycklingindustrin är inte vad den borde vara, så mitt förslag är att ni väljer någon från de mindre producenterna. Jag köper oftast Bjärekyckling eller det franska märket La Belle de France, men se efter i din lokala mataffär efter bra alternativ. I detta fall använder jag en fransk vårkyckling som är mindre och lagom för en person. Men ta det du hittar, receptet fungerar lika bra för en stor kyckling.
Så här gör du:
- Blanda 1 liter vatten med 0,3 dl salt och rör till saltet löst sig. Lägg kycklingen i en bunke och häll på saltvattnet så det täcker. Plasta och låt ligga i kyl över natten.
- Blanda smöret (rumstempererat) med finhackade örter, vitlök, citronzest från en citron, lite citronjuice och smaka upp smöret med lite salt.
- Ta upp kycklingen och torka torr med papper. Gnid in kycklingen med 3/4 delar av smöret, stoppa gärna in lite under skinnet och i kycklingen också. Rosta i ugn på 200C eller 180C varmluft till innertemp på 70C vid lårbenet.
- Skiva potatis tunt och stek med smör och olja.
- Stek citron i torr panna tills den fått fin karamelliserad färg.
Servera kycklingen med resterande örtsmör, råstekta potatisen och pressa över den grillade citronen.