Per-Ulrik Johansson

undefined

En av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna, Per-Ulrik Johansson, har dragit sig tillbaka från proffslivet och de stora tävlingarna efter över 20 års resande på PGA- och Europatouren. Hur har det gått att ställa om från rampljuset till ett vanligt Svensson-liv?

Det är en solig vårdag ute på Ullna Golfklubb, straxt norr om Stockholm, som jag, Hans Svanberg, bestämt träff med en av Sveriges största golfprofiler, Per-Ulrik Johansson, som blev professionell golfspelare 1990. Per-Ulrik har under sin långa karriär haft stora framgångar med bland annat deltagande i den prestigefyllda lagtävlingen Ryder Cup 1995 och 1997. Båda gångerna med seger för det Europeiska laget mot USA. Förutom vinsterna i Ryder Cup har det också blivit sex segrar på Europatouren där den kanske känslosammaste var segern i Russian Open 2007.

    –Det var en seger som betydde väldigt mycket, då jag hade varit utan seger i tio år och det kändes tungt att framgångarna uteblev. Jag hade fått artros i en höftled och det påverkade givetvis mitt spel på touren, men efter att jag återupptog samarbetet 2007 med Kjell Enhager, som är duktig på mental träning, lossnade det och framgången kom i Ryssland. Det var en riktigt skön känsla att veta att det gick att komma tillbaka, säger Per-Ulrik.

Lagkamrat med Phil Mickelson

Idag är jag tacksam för att pappa tog med mig ut på golfbanan, men det var inte självklart att jag skulle ägna mig åt golf. Jag hade många andra idrottsintressen som innebandy, fotboll och ishockey. I Västervik, där vi bodde när jag var ung, kom den första segern i Colgate cup och därmed började mitt stora intresse för golf. Efter den segern så följde landslagsuppdrag med bland annat seger i EM Boys och sedan har det bara rullat på. Jag åkte till USA för att gå på college i Alabama och hamnade efter två år på Arizona State University, där också Phil Mickelson fanns som förstaårs elev. Tillsammans spelade vi i skollaget och tog hem NCAA Championship, som är mästerskapet för skollag i golf. Jag tog ut min proffslicens 1990 och började spela på Europatouren. Samtidigt flyttade jag till Marbella för att komma närmare golfbanorna ute i Europa. Efter att ha haft fina framgångar på Europatouren under 10 år så lockade de större prispengarna på PGA-touren och jag flyttade till USA och Florida där min kompis Jesper Parnevik redan var etablerad. Fyra år på den amerikanska touren resulterade i en delad sjätteplats som bäst, säger Per-Ulrik Johansson.

Konsten att ställa om

Efter moget övervägande och en krånglande höft valde Per- Ulrik 2011 att ta en paus från den professionella golfen. Familjen, som består av hustrun Jill och barnen Stella, Nova och Luna, ville gärna se sin make och pappa hemma mera. Det blev dags att börja fundera på ett liv utanför golfen.

    –Som den livsnjutare jag är, har jag alltid haft ett stort intresse för mat och vin. Jag ville lära mig mer om vin och anmälde mig till en sommelierutbildning på Restaurangakademin. Det har resulterat i att jag nu har gått båda stegen och är diplomerad sommelier, säger en till syns nöjd Per-Ulrik, som tagit steget vidare och är nu ambassadör för vinet Mouton Cadet Vintage Edition. Vinet är utvalt till att vara det officiella vinet vid Ryder Cup, Nordea Masters och European Tour 2014. Ett vin, som redan fått uppmärksamhet och är ett årgångsbetecknat, eklagrat vin som ingår i företaget Ward Wines stora sortiment. Vinet har funnits i 80 år, men är nu en nylanserad ”lyxvariant” av Mouton Cadet.

Ullna nya hemmabanan

Förutom sommelierutbildning har Per-Ulrik också gått en ettårig ledarskapsutbildning på Cruyff Institute på IFL i Stockholm. En utbildning som rekommenderades av kompisen Peter Forsberg. En utbildning, som kommer väl till pass nu när Per-Ulrik också ingår i teamet runt Ullna Business Club. Golfklubben, som genomgått en omfattande renovering de två sista åren, startar upp en exklusiv Business Club, där endast 20 företag får plats. Tanken är att kunna erbjuda företagsgolf utöver det vanliga och få till events som saknar motstycke i Sverige. Per-Ulrik har definitivt inte lagt klubborna på hyllan än. Det märks på den värme han talar om den nya hemmabanan Ullna. På frågan om det blir seniortouren om två år blir svaret lite svävande.

    –Nä, just nu känns det inte så. Jag vet vad som krävs av träning för att nå framgångarna. Då ligger det nog närmare att jag tar fram skidorna och kör Vasaloppet eller cykeln för Vätternrundan. Det är två utmaningar som skulle sitta bra, säger Per- Ulrik och skrattar. Han verkar trivas bra med livet utanför rampljuset.

    Uppdragen är numer många för golfproffset, som också sköter om matlagningen hemma. Han är anlitad som en uppskattad expertkommentator på Viasat Golf och tankarna på att öppna en vinkällare för förvaring av vin i Stockholmsområdet för privatsamlare hägrar. Att sadla om från att ha varit i rampljuset under många år till ett liv i vardagen verkar inte vålla livsnjutaren Per-Ulrik Johansson några bekymmer. Det är snarare en fråga att få tiden att räcka till för alla idéer och uppslag.

 

AV: HANS SVANBERG – EN SMART SENIOR
SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 2/2014 • MAJ 2014
FOTO: HAMID ERSHAD SARABI

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >