Alexandra Charles

undefined

Inga-Lill Gefvert föddes 1946 i Mariestad.En trygg och idyllisk uppväxt, med en mamma som var hemmafru och en pappa som var tandläkare. När föräldrarna så småningom skilde sig och mamman flyttade till Las Palmas med de yngre systrarna, flyttade 19 åriga Inga- Lill till Stockholm.

När hon fick ett stipendium på Universitetet i Colorado gav hon sig av till USA. På en resa till Mallorca träffade hon en man från Trinidad&Tobago, vid namn Noel.

    – Han var enormt charmig, och jag blev oerhört förälskad, säger Alexandra. Ganska så snabbt blev vi ett par. Noel hade pluggat i London och tog mig dit på ett besök. Därifrån kom ju alla trender, musik och mode, ja det underbara Swinging London. 1967 bjöd jag med Noel till Stockholm för att träffa min familj. Vi beslöt oss för att stanna i Sverige. Stockholm var en sovstad, det fanns inte en gnutta nattliv. Vi fick båda en idé, att öppna en nattklubb. Staden var ju vidöppen, timingen var helt rätt. Konceptet rätt, allt stämde.

Inga-Lill Tyra Margareta Gefvert blev Alexandra med hela svenska folket, när hon den 13 maj 1968 tillsammans med sin man Noel, öppnade Stockholms hetaste Nattklubb ALEXANDRA.

Med gäster som Roger Moore, Jack Nicholsson, Jimmy Hendrix, ABBA-gänget och Björn Borg och inte att förglömma vår dåvarande kronprins Carl Gustaf och hela hans gäng, blev nattklubben en fullkomlig succé redan från start. I 20 spännande år var Alexandra med och drev nattklubben.

När sen Noel och Alexandra gick skilda vägar, var det dags att satsa på något nytt. Människor har alltid intresserat Alexandra. Kvinnors hälsa och livskvalitet var något som hon tyckte att man behövde lyfta fram. Där såg hon en möjlighet att sprida kunskap och göra en värdefull insats. Det fanns ca 1,6 miljoner kvinnor över 55 år. Det kändes viktigt att göra något för alla dessa. Året var 1998, nu var det dags att starta en klubb, med Kvinnor mitt i livet, som målgrupp. Varför inte döpa klubben till 1,6 miljonersklubben.

De främsta målen för klubben är att sprida kunskap om: Kvinnohälsofrågor, införa genusperspektivet i medicinsk forskning, driva jämställdhetsfrågan, frågor om vård och omsorg. Fysisk och psykisk hälsa hör ihop. Stress, hjärtsjukdomar, cancer, livsstilsfrågor med mat och motion.

Det är nu femton år sedan 1,6 miljonerklubben startade och idag finns det systerföreningar i Tyskland, Danmark, Norge samt ett nätverk i S:t Petersburg. 1,6 miljonersklubben har sitt kontor på Grev Turegatan i Stockholm och det är här jag nu besöker Alexandra för reportaget till Smart Senior. Alexandra är klädd i rött och bär naturligtvis den röda skon på kavajslaget, symbolen för WOMAN IN RED.

Vad är då WOMAN IN RED?

    – Jo, det är ett projekt som vi startade i samband med internationella kvinnodagen mars 2013. En synnerligen viktig kampanj som ska sprida kunskap och samla in pengar till medicinsk forskning på kvinnohjärtat. Den röda sko-nålen finns att köpa på Willys och Hemköp för pris 30 kronor. Den 4 mars är det WOMAN IN RED-gala på Oscars i Stockholm, med föredrag och underhållning.

    – Hela salongen fylls av kvinnor och det som är glädjande, en hel del män kommer också, säger Alexandra. Sen åker galan iväg på turné i hela Sverige.

Klubben är ständigt på gång med nya projekt och under åren har det hållits seminarier, delats ut stipendier, getts ut böcker och kalendrar, haft föreläsningar om kvinnohjärtats sjukdomar och en mängd andra viktiga ämnen som berör kvinnor.

Ett aktuellt projekt som Alexandra deltar i heter STAR FOR LIFE. Det vänder sig till unga människor i södra Afrika. Det är en generation som till stor del mist sina föräldrar i AIDS.

    – Vi vill ge dessa barn en tro på framtiden och visa en hälsosam livsstil och ett ökat medvetande om skyddad sex, säger Alexandra.

Det här har pågått sen 2005 och har visat sig ge bra resultat. Projektet vänder sig till elever i över 100 skolor i Afrika. Företag och privatpersoner sponsrar. En LIVSSTILSKURS för integrering av invandrarkvinnor arbetar 1,6 miljonersklubben också med. Invandrarkvinnor får svenskundervisning, får träffa läkare och barnmorskor, får goda råd hur de kan få hjälp och stöd när de så önskar. De har också fått möta svenska kvinnor och på så vis kommit lättare in i det svenska samhället. Ännu har det bara provats i Södertälje och Angered, men planerna är att utöka denna kurs.

    – I åtta år har vi deltagit i Almedalsveckan på Gotland. Där träffar man många människor, politiker och beslutsfattarer och kan knyta viktiga kontakter. I somras ställde vi en fråga som många kan fundera över. VILL NI HA NÅGRA ÄLDRE? Man ser på TV, man läser i tidningar att äldre människor glöms bort i sina bostäder. Larmet har inte fungerat, de har till och med legat och dött utan att någon tittat till dem. Att maten på äldreboende är osmaklig och tråkig, att man stoppas i säng på tok för tidigt, att man får duscha en gång i veckan, ja då blir man mörkrädd.

Eva summerar…

Här tror jag att det finns mycket att göra och att vi 40-talister, gärna med Alexandra i spetsen, kan göra mycket, bara vi håller ihop och kräver ett värdigt liv. Vi har ju förhoppningsvis haft ett bra och roligt liv, så varför skulle det ta slut när vi fortfarande är levande?

 

AV: EVA GOETHE – EN SMART SENIOR
SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 1/2014 • FEBRUARI 2014
FOTO: HAMID ERSHAD SARABI

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >