Fungerar bilens krockkuddar?

Fungerar bilens krockkuddar?

 

Mekanik och rost är inte längre det enda som en bilägare behöver oroa sig för. I dagens moderna bilar finns ett stort antal elektroniska styrenheter som hanterar funktioner för säkerhet som exempelvis krockkuddar och låsningsfria bromsar. Men hur vet man att systemen fungerar som de ska?

Jo, med hjälp av Bilprovningens e-Diagnos! Elektroniken i moderna bilar kan ibland kännas som en osäkerhetsfaktor för en bilägare – fungerar alla system som de ska och hur vet jag som bilägare när det är dags att uppsöka en verkstad? När bilens varningslampor börjar lysa förstår man att ett allvarligt fel har uppstått, men ska det behöva gå så långt? Med e-Diagnos får du vetskap om bilens elektronik, utan att varningslampan börjat lysa. Felkoder är en viktig signal om att allt inte står rätt till.

En e-Diagnos ökar tryggheten om du ska köpa eller sälja en bil, berättar Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning. Genom Bilprovningen får köparen och säljaren en opartisk bedömning av bilens skick.

Några av de elektroniska säkerhetssystem som kontrolleras med hjälp av en e-Diagnos är bilförare extra beroende av – speciellt under vinterhalvåret.

Med hjälp av e-Diagnos får vi fram eventuella felkoder ur viktiga säkerhetssystem som styr antisladdsystem, krockkuddar och låsningsfria bromsar och som alla bilister förlitar sig på, fortsätter Morgan Isacsson.

Värdefullt protokoll eller intyg
Efter en slutförd e-Diagnos redovisas eventuella felkoder grupperade efter bilens olika system. Bilägaren får därefter ett protokoll som kan användas som ett underlag i dialogen med verkstaden eller som intyg vid försäljning av bilen. Om bilens garanti är på väg att gå ut kan det vara en god investering att göra en e-Diagnos för att upptäcka fel som hade blivit dyra att åtgärda om de hade upptäckts efter att garantin gått ut.

Bilprovningen erbjuder e-Diagnos på samtliga 89 stationer och den behöver inte bokas i förväg. Gör en e-Diagnos i samband med nästa besiktning eller åk förbi närmaste station vid tillfälle. För dig som Smart Senior kostar kontrollen enbart 95 kronor – ett lågt pris för vetskapen om att ditt fordon har fungerande elektroniska säkerhetssystem.

Seniorer är en viktig kundgrupp för Bilprovningen. Genom samarbetet med Smart Senior får Bilprovningen möjlighet att kunna erbjuda medlemmarna extra service och rabatter. Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen kundernas trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Bilprovningen har ett rikstäckande stationsnät och finns på 89 orter – från Skurup i söder till Karesuando i norr. Bilprovningen är Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. För mer information besök www.bilprovningen.se.

Som Smart Senior får du även rabatt på kontrollbesiktningen läs mer om det här >>

SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 1/2014 • FEBRUARI 2014

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >