Vinprovning

Vinprovning

Att lära sig något om vin är inte snobbigt, utan kan tvärtom vara ett trevligt sätt att umgås med vänner och bekanta. Det ska vara kul att prova vin! Du behöver inte ordna någon formell övning.

Iden bakom att prova vin är enkel: slappna av och ta dig tid att tänka på vad det är du dricker samtidigt som du njuter med alla dina sinnen. Ta en ordentlig sniff. Doftar det frukt, blommor, skog eller kryddor?

Ta en klunk och låt tungan rulla runt vinet och fundera över syra, strävhet och vinets tyngd. Insup alla dessa variabler och tänk efter hur det kändes. Fundera över var vinet kommer ifrån, ta en klunk till och njut. Jämför gärna 2-3 viner vid samma tillfälle så blir likheter och skillnader en hjälp på vägen. Över tid kommer du att bygga upp ett ”bibliotek” av referenser som gör att du lär dig mer om vintypernas grundläggande karaktärer.

Du kommer att känna dig mer bekväm när du ska välja vin och med att kombinera mat och vin till dina gäster. Nästa gång du ska handla vin så vet du betydligt mer om din egen smak och vad du söker för vin. Dina vinupplevelser kommer att bli mycket roligare och smakfullare. 


SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 1/2014 • FEBRUARI 2014

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >