Cognac från Martell

Cognac från Martell

 

Att dricka avec är en svensk tradition av fransmännens digestif, seden att fullborda måltiden med kaffe och några ädla droppar sprit. Här är fjärde delen i vår dryckesskola och den handlar om Cognac från Martell – ett av de äldsta och mest anrika av de stora cognachusen.

Cognac är en verkligen klassisk och prestigefull avec och Martell har en lång och rik tradition när det kommer till att producera dessa ädla droppar. Företaget grundades redan år 1715 då Jean Martell lämnade ön Jersey och anlände till Frankrike där han nådde stor framgång och exporterade hela 40.000 fat årligen redan efter 5 år i branschen.  Nu när företaget firar sitt 300-års jubileum styrs skutan av åttonde generationen Martell och Martell VS (Very Special) är en perfekt introduktion till huset.

Gjort på vindruvor
Cognac är ett destillat gjort på vindruvor och får endast tillverkas på ett ställe i världen, i vinregionerna Charente och Charente-Maritime runt staden Cognac i Frankrike. Det är den kalkrika jorden och det för regionen särskilda klimatet som ger druvan Ugni Blanc goda förutsättningar för cognacstillverkning och användningen av dubbeldestillering skall ha introduceras här redan på 1500-talet. Cognacregionen delas in i sex zoner, s.k. ”crus” och dessa är: Borderies, Grande Champagne, Petit Champagne, Finns Bois, Bon Bois och Bois Ordninaire. Tillverkningen sker genom destillering av ett vitt vin vilket ger eau-de vie (livets vatten) som sedan lagras på ekfat under minst två år. Efter detta blandas en mängd olika eau-de-vie samman för att skapa den stil och smak man eftersträvar. En stor andel av den eau-de-vie som Martell använder kommer från Borderies, det minsta distriktet och detta ligger till grund för den nötaktiga, söta, blommiga ton som är så karakteristisk för huset.

Välbalanserad med viss krydda
Martell VS produceras av druvor från fyra av de främsta regionerna och har en mjuk doft av druvor och en ton av ek. Smaken är pigg och välbalanserad med viss krydda, ektoner och en framträdande fruktighet. Drick den ren som den klassiska avec den är eller testa att använda som drinkbas i klassiska cognac-coctails. 

SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 1/2015 • FEBRUARI 2015

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >